ΕΛΛΑΔΑ

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρόδο: Οι κατηγορούμενοι, οι απολογίες και η «έκπληξη»

Κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρόδο: Οι κατηγορούμενοι, οι απολογίες και η «έκπληξη»
Το προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο

Σε διαφορετικά κελιά και εντελώς διαφορετικά κτήρια κρατούνται στη Ρόδο ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου αλλά και ο συνεργός του σε υπόθεση κατασκοπείας ναυτικός και μάγειρας, οι οποίοι κατηγορούνται για κακουργήματα και πρωταγωνιστούν στο κατασκοπευτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο 56χρονος μάγειρας μεταφέρθηκε στον εισαγγελέα για να εκτελεστεί το ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του και λίγο αργότερα πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι στον ανακριτή που ερευνά τώρα πια την υπόθεση.

Στον ανακριτή αναμένεται να απολογηθεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας και ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου της Ρόδου, ο οποίος φέρεται να είναι και το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της κατασκοπείας.

Ο 35χρονος, μάλιστα, εμφανίστηκε στις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές μαζί με δικηγόρο του προξενείου ενώ δήλωσε έκπληξη όταν ενημερώθηκε ότι η ανακρίτρια έδωσε εντολή για τη σύλληψή του.

Τι κατέθεσε ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου

«Δεν έχω σχέση με όσα με κατηγορείτε. Ποτέ δεν έκανα κατασκοπεία, εγώ είμαι ένας υπάλληλος στο προξενείο που ασχολούμαι με την επικοινωνία και τα πολιτιστικά, δεν ξέρω για ποιο λόγο τα είπε όλα αυτά ο ναυτικός για μένα...»: με αυτά τα λόγια ο υπάλληλος στη γραμματεία του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο ούτε λίγο ούτε πολύ στο υπόμνημα που κατέθεσε στην αστυνομία χθες για την υπόθεση της κατασκοπείας εφαρμόζει την τακτική «δεν ξέρω... δεν είδα... δεν άκουσα...».

Λίγο πριν συλληφθεί, προσπάθησε να πείσει τις ελληνικές αρχές ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα αποκάλυψε λίγες μέρες πριν ο ναυτικός μάγειρας, σύμφωνα με τα οποία συγκέντρωναν φωτογραφίες και υλικό από πολεμικά πλοία και κρίσιμες δομές σε Καστελόριζο και Ρόδο.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει πάντα ο υπάλληλος του προξενείου της Ρόδου όλη αυτή την υπόθεση την έχουν κατασκευάσει κάποιοι τρίτοι.

«Θέλουν το κακό των δύο χωρών και αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα για την Ελλάδα και την Τουρκία», αναφέρει ο 35χρόνος.

Επίσης περιγράφει τη σχέση του με τον 56χρόνο ναυτικό και όπως φέρεται να λέει, τον γνώρισε σε μια εκδήλωση στη Ρόδο και από τότε συζητούσαν φιλικά για διαφορά θέματα της καθημερινότητας, καθώς και οι δυο είναι μουσουλμάνοι από την περιοχή.

Πάντως, έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι τόσο το προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο όσο και ο ίδιος ο 35χρόνος προσπαθούν να πείσουν τις Αρχές πώς ό,τι έχει βρεθεί στον υπολογιστή που εντόπισαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί, καθώς συνιστούν ευαίσθητα διπλωματικά δεδομένα που αφορούν σε άλλη χώρα.

Φυσικά, ο υπάλληλος ξεχνά ότι το laptop βρέθηκε στο σπίτι του και όχι σε κάποιο διαπιστευμένο χώρο, όπως είναι το γραφείο στο προξενείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ