ΕΛΛΑΔΑ

Θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό; Τι απαντάνε οι πολίτες σε πέντε δημοσκοπήσεις

Θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό; Τι απαντάνε οι πολίτες σε πέντε δημοσκοπήσεις
AP Photo/Frank Augstein, Pool

Σε πέντε δημοσκοπήσεις που έγιναν μέσα στον Δεκέμβριο, η πλειονότητα των πολιτών δηλώνουν ότι κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, σημαντική μερίδα της κοινωνίας παραμένει επιφυλακτική.

Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η Metron Analysis για τη διαΝΕΟσις το 66,3% των πολιτών δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο, ενώ το 27,4% ότι δεν θα το κάνει.

Το ποσοστό των επιφυλακτικών παραμένει υψηλό (σχεδόν 1 στους 3), αν και σημαντικά μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου όπου ήταν 42%.

Στη δημοσκόπηση της Pulse το 67% δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο και το 29% ότι δεν θα το κάνει.

Στη δημοσκόπηση της About People «Ναι» στο εμβόλιο λέει το 49,6% και «Όχι» το 35,3%. Η έρευνα της About People έχει μια σοβαρή διαφορά από αυτήν της Metron Analysis. Δηλαδή δεν καταγράφει σημαντική μείωση στα ποσοστά των επιφυλακτικών. Η About People στη δημοσκόπηση του Σεπτέμβρη τα ποσοστά ήταν 48,9% στο «Ναι» και «37,1%» στο Όχι. Πάντως σε αυτήν την έρευνα το ερώτημα διατυπώνεται με πιο κατηγορηματικό τρόπο από εκείνον της Metron Analysis.

Στη δημοσκόπηση της MRB το ερώτημα τίθεται με διαφορετικό τρόπο, επιτρέποντας μια «ενδιάμεση» απάντηση. Έτσι το 32,7% λέει ότι θα εμβολιαστεί, το 18,5% ότι δεν θα το κάνει, ενώ το 44,2% θα το κάνει αφού εκτιμήσει την κατάσταση.

Ανάλογες είναι οι απαντήσεις στη δημοσκόπηση της Alco. To 33% λέει ότι θα κάνει, το 19% απαντάει ότι δεν θα το κάνει και το 42% θα περιμένει.

Παρά τις διαφορετικές διατυπώσεις στα ερωτήματα των δημοσκόπων, ένα ισχυρό ποσοστό που κυμαίνεται από το 18,5% έως το 35%, δηλώνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την επιφυλακτικότητά του για το εμβόλιο. Η επιφυλακτικότητα αυτή πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο που ενδεχομένως συνεπάγεται, παρουσιάζει μεγάλο κοινωνιολογικό και πολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το εμβόλιο υποστηρίζεται από σχεδόν το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Οι αιτίες

Η έρευνα της Metron Analysis επιχειρεί να φωτίσει και τις αιτίες της επιφυλακτικότητας απέναντι στο εμβόλιο. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η επιφυλακτικότητα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση πάντα, δεν μοιάζει να σχετίζεται με το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα». Ένα συντριπτικό 94,2% συμφωνεί με την άποψη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές.

Η βασική αιτία της επιφυλακτικότητας είναι ο φόβος για τις παρενέργειες (68,6%), ενώ η δεύτερη αιτία είναι η αίσθηση ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό. Από τις απαντήσεις αυτές εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι όσο προχωράει ο εμβολιασμός χωρίς αξιοσημείωτες παρενέργειες στην υγεία των εμβολιαζόμενων, τόσο θα περιορίζονται οι επιφυλάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ