ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία Κυβέρνησης - Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά

Συνεργασία Κυβέρνησης - Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)

Τα θρησκευτικά φέρνουν πιο κοντά Εκκλησία και Κυβέρνηση καθώς και οι δύο πλευρές – δηλώνουν καταρχήν - διατεθειμένες να βρουν κοινή συνισταμένη στη διδασκαλία του μαθήματος.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ζήτησε αυτοσυγκράτηση και διαλλακτικότητα από τους Ιεράρχες, κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Διοικητικού Οργάνου της Εκκλησίας.

Χείρα συνεργασίας στην Εκκλησία, έτεινε το πρωί της Πέμπτης και ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος για τη διδασκαλία των θρησκευτικών.

Η Ιεραρχία, είχε την Τετάρτη μαραθώνια συνεδρίαση για το θέμα των θρησκευτικών. Δεκάδες ιεράρχες κατέθεσαν τις απόψεις τους για το πώς πρέπει να γίνεται η διδασκαλία του μαθήματος.

Τη βάση όμως έθεσε στην εισαγωγική ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της σημασίας του διαλόγου που έχει ανοίξει για το θέμα με την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι με συγκατάβαση θα λυθούν οι διαφορές.

Τόνισε ότι η πρόταση της Εκκλησίας θα στρέφεται σε τρεις άξονες, στην υποχρεωτικότητα του μαθήματος, στην τήρηση των ωρών διδασκαλίας και στον Ορθόδοξο χαρακτήρα του. «Όλα τα άλλα μπορούν και πρέπει να συζητηθούν, δεδομένων των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, τα τρία όμως παραπάνω σημεία πρέπει να είναι η αρχή και η βάση κάθε διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Στο μεταξύ επιτροπή που συγκρότησε η ΙΣΙ θα ξεκινήσει το διάλογο με την αντίστοιχη του Υπουργείου Παιδείας για την εξέρευση λύσης.

Τη σχετική εισήγηση με θέμα: «Περί της Διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών εν τη Στοιχειώδη και Μέση Εκπαιδεύσει», έκανε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, η οποία ήταν η αντίστοιχη που είχε κάνει πρόσφατα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά με τροποιήσεις. Μεταξύ άλλων ο κ. Ιερόθεος τόνισε στην εισήγησή του:

«Να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στο τρέχον Πρόγραμμα με την δική του μεθοδολογία, στο οποίο όμως να γίνουν μερικές βελτιώσεις, εντάσσοντάς το στα σύγχρονα παιδευτικά δεδομένα, οπότε να εισαχθούν σε κάθε βιβλίο - όχι σε κάθε μάθημα - μερικά κεφάλαια θρησκειολογικά, ανάλογα με την θεματολογία του βιβλίου, αφού όμως δοθεί προτεραιότητα στην ορθόδοξη παράδοση, την οποία ακολουθεί η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως εφαρμογές και τα καλά στοιχεία του Νέου Προγράμματος Σπουδών».

2486910

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με το νέο μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο. Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, την Πέμπτη 10 Μαρτίου, έγινε η πλήρωση, δι’ εκλογής, της κενής μητρόπολης Καρπενησίου. Νέος μητροπολίτης εξελέγη ο αρχιμ. Γεώργιος Ρέμπελος με 63 ψήφους.

Τέλος, λίγες μέρες πριν ή μετά το Πάσχα, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου εκτάκτως η Ιεραρχία, προκειμένου να ψηφιστούν τυχόν προσθήκες ή τροποποιήσεις στα βασικά θέματα τα οποία θα αποτελέσουν την ατζέντα που θα περιλαμβάνει η αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πανορθόδοξη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Άδεια πανελλαδικής εμβέλειας διεκδικεί ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας

Την είδηση ανακοίνωσε ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ στην εισήγηση του με θέμα «Τροποποίησις Κανονισμού Συνοδικού Μεγάρου και Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και η προοπτική αυτού». Ο κ. Εφραίμ είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την πανελλαδικής εμβέλειας αδειοδότηση του Ραδιοφωνικού Σταθμού και την δικτύωσή του με τους κατά τόπους σταθμούς των Ιερών Μητροπόλεων.
Επίσης, είπε ότι θα ανανεωθεί και η ιστοσελίδα του.

Διαβάστε επίσης:

Η διδασκαλία των Θρησκευτικών στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας

Εναντίον των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών η εκκλησία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ