ΕΛΛΑΔΑ

Μειωμένες οι αφίξεις στην Γερμανία μετά το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου

Μειωμένες οι αφίξεις στην Γερμανία μετά το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου
Στο λιμάνι του Πειραιά REUTERS/Michalis Karagiannis

Η Ελλάδα προχώρησε στην απέλαση 81 οικονομικών μεταναστών από το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, την Πέμπτη, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν πίσω στην Τουρκία, από όπου είχαν μπει παρατύπως κι ενώ ήταν στην Ελλάδα είχαν αρνηθεί να ζητήσουν άσυλο αφού στόχος τους ήταν να μεταβούν στην Κεντρική Ευρώπη.

Άλλοι εννέα άνθρωποι που επρόκειτο να απελαθούν επίσης στην Τουρκία, απορρίφθηκαν λόγω προβλημάτων στα έγγραφά τους. Είναι η δεύτερη απέλαση από την Ελλάδα εντός ολίγων ημερών – μετά τους 300 μετανάστες κυρίως από την Βόρεια Αφρική, στην Τουρκία όπως ορίζει η διμερής συμφωνία επανεισδοχής του 2002.

Περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Τζενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χθες ότι πέντε πλοία της συμμαχίας παίρνουν μέρος στην ναυτική αποστολή στο Αιγαίο με στόχο την πάταξη των διακινητών. Η αποστολή περιπολεί κυρίως στην περιοχή γύρω από τη Λέσβο και στοχεύει στο «σπάσιμο» του δικτύου της παράνομης διακίνησης και του trafficking ανθρώπων στο Αιγαίο, σύμφωνα με δήλωση του Στόλτενμπεργκ

Παρά την παρουσία του ΝΑΤΟ, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, ένα ταξίδι που πολλές φορές οδηγεί στην απώλεια ζωών. Εχθές, πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κι ένα μωρό τριών μηνών, πνίγηκαν όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν βυθίστηκε.

Μείωση των αφίξεων στην Αυστρία και την Γερμανία

Από την αρχή της εβδομάδας, ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν καταγράφηκε στο συνοριακό πέρασμα Σπίλφελντ, μεταξύ Αυστρίας και Σλοβενίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται αντιμέτωπη στο εσωτερικό της χώρας με αυξημένη πίεση να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων, αναγνώρισε ότι το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου είχε ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση των αφίξεων στην Γερμανία ενώ παράλληλα, έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση την Ελλάδα.

«Αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα αντέξει το βάρος για πολύ,» είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MDR.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ