ΕΛΛΑΔΑ

Σύντομα η ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ειδομένη

Σύντομα η ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ειδομένη

Σε μια με δύο εβδομάδες βλέπει την ομαλοποίηση στην κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αποκλείοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης.

Μιλώντας σήμερα στο Mega, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν κάποιοι πρόσφυγες που το βράδυ πηγαίνουν στους καταυλισμούς ενώ επιστρέφουν την ημέρα, με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν κάποια στιγμή τα σύνορα

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στόχος της κυβέρνησης είναι να πειστούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών και να πάνε στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.
«Δεν είναι εύκολη η κατάσταση εκεί. Υπάρχει πολύς κόσμος. Εμείς έχουμε υποδομές σε ένα κορδόνι καταυλισμών γύρω στα 15-20 χιλιόμετρα παραπίσω. Μιλάω για Χέρσο, για Πολύκαστρο, για Διαβατά. Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά. Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο», είπε ο κ. Τόσκας.

Τις κινήσεις και το σχεδιασμό που πρέπει να ακολουθηθεί για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και τη μεταφορά των περίπου 13.000 εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών έχει έτοιμο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συνταχθεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο μεταφράζεται σε τρεις γλώσσες αραβικά, φαρσί και παστούν.

Το φυλλάδιο αυτό θα δοθεί στους πρόσφυγες και μετανάστες και θα αναφέρει: «Δεν μπορείτε να περάσετε στη γειτονική χώρα, τα σύνορα έχουν κλείσει. Παρακαλούμε να συνεργαστείτε με τις επίσημες ελληνικές αρχές. Θα μεταφερθείτε σε δομές φιλοξενίας όπου θα σας παρασχεθούν στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική
περίθαλψη».

Μεταφραστές της αστυνομίας μαζί με εθελοντές ΜΚΟ θα μοιράσουν τα φυλλάδια και θα ενημερώνουν και τους εγκλωβισμένους μετανάστες.

O κ. Τόσκας αναγνώρισε πάντως, ότι δεν είναι εύκολο να πειστούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί 5 ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον 'Αγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία, γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι,υπάρχουν και τα διάφορα κυκλώματα...».

Ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι από τον Γενάρη έχουν συλληφθεί 68 διακινητές, ενώ σε ότι αφορά τις ροές από την Τουρκία είπε ότι συνεχίζονται, εκτιμώντας ότι η 'Αγκυρα «προσπαθεί να διαπραγματευτεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο κορυφής».

Υπογράμμισε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί νέοι διάδρομοι, ούτε μέσω Αλβανίας ούτε μέσω Ιταλίας, και συμπλήρωσε: «απλά η Αλβανία μπήκε και αυτή στη νοοτροπία των χωρών εκείνων που μαζί με την Αυστρία πρωτοστατούν να φτιάξουν μια διαφορετική Ευρώπη που δεν σέβεται και δεν υπολογίζει».

Για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ, είπε ότι έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της. «Θα δούμε μόλις ολοκληρωθεί η εφαρμογή τι αποτελέσματα θα έχει» ανέφερε ο αν. υπουργός

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ