ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Τα αισιόδοξα στοιχεία της V-Day και τα επόμενα βήματα

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Τα αισιόδοξα στοιχεία της V-Day και τα επόμενα βήματα
(Kostas Tsironis/Pool via AP)

Αισιοδοξία, με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα, δίνει η έκβαση της πρώτης φάσης της επιχείρησης «Ελευθερία», η αυλαία της οποίας άνοιξε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

Πίσω από τις τηλεοπτικές κάμερες και τα φλας των φωτογραφικών μηχανών, για τους πρωταγωνιστές της πρεμιέρας, τα στάδια της διαδικασίας των πρώτων εμβολιασμών στην χώρα μας, βρίσκονταν στο κυβερνητικό μικροσκόπιο.

Μέσω της επιτόπιας αυτοψίας αλλά και της εικόνας που μεταδίδονταν σε πραγματικό χρόνο στο «war room» που έχει δημιουργηθεί για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων, η οποία τις προσεχείς ημέρες και με την έναρξη των εμβολιασμών στην υπόλοιπη επικράτεια θα εμπλουτιστεί περαιτέρω.

Σε κάθε περίπτωση καταγράφηκε με ικανοποίηση η ανταπόκριση του μηχανισμού στα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα, τόσο στο στάδιο του εφοδιασμού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με τις υπερπολύτιμες δόσεις, αλλά και στις φάσεις της παραλαβής, εσωτερικής απογραφής, αποθήκευσης και εν συνεχεία της αποσφράγισης για την χορήγηση στους λήπτες των εμβολίων.

Επιπλέον στην ελληνική «V-Day» φαίνεται πως υπήρξε και μια υπερστοίχιση της τελικής χρονομέτρησης στα τρία στάδια της αποτύπωσης του ιατρικού ιστορικού, της ιατρικής εξέτασης και του εμβολιασμού με τους χρόνους που είχαν προσδιοριστεί για τη δημιουργία των απαραίτητων φακέλων κατά την κατάρτιση και παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμών.

Ενδεικτική του ρυθμού που αναπτύχθηκε κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας, είναι η χρονική ευχέρεια που δόθηκε ώστε τα ραντεβού να πραγματοποιηθούν κατά αρκετά λεπτά νωρίτερα από την ώρα του αρχικού προγραμματισμού τους.

Άκρως ενθαρρυντικά είναι και τα ποσοστά αλλά και η πρόθεση συμμετοχής των «μαχητών της πρώτης γραμμής», δηλαδή των υγειονομικών, στους εμβολιασμούς.

Τα θετικά μηνύματα ωστόσο δεν προκαλούν κανέναν εφησυχασμό, καθώς με τον καιρό θα μεγαλώνει και το επίπεδο δυσκολίας.

Σε κάθε περίπτωση, στις καθιερωμένες πρωινές συσκέψεις θα υπάρχει η δυνατότητα μιας αναλυτικής επισκόπησης στα στοιχεία που φιλοτεχνούν το πρώτο εικοσιτετράωρο των εμβολιασμών.

Επιπλέον σε ανοιχτή γραμμή με την task force θα οριστικοποιηθεί με ημέρες και ώρες, ο προγραμματισμός των εμβολιασμών, των κρίσιμων για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης προσώπων.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί στην επόμενη ομάδα περιλαμβάνονται επιτελικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής, καθώς επίσης η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ