ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Παράταση αυστηρού lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κοζάνη

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Παράταση αυστηρού lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κοζάνη
INTIME

Έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων και των συστάσεων των ειδικών, απηύθυναν εκ νέου κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό,-την τελευταία για το 2020- η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Παράλληλα, ο υφυπουργός Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του αυστηρού lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, αλλά και Κοζάνη, αφού η επιδημιολογική κατάσταση στις περιοχές αυτές παραμένει επιβαρυμένη.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε μια αναδρομή στην εξάπλωση της πανδημίας διεθνώς αλλά και στη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα.

Σε ένα διάστημα δέκα μηνών διαγνώστηκαν στη χώρα μας 136.000 κρούσματα με μια μικρή υπεροχή των ανδρών περίπου στο 52% ενώ τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών ανέφερε η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι οι πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικίας άνω των 65 ετών που αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 16,8% των κρουσμάτων, αφορούν στο 85% των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Όπως είπε η ίδια «το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα. Πέρασαν οι καλοκαιρινοί μήνες και στη συνέχεια είδαμε μια ήπια αύξηση των κρουσμάτων που έκανε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε ότι για κάποιους μήνες τουλάχιστον θα συνηθίσουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό ανάμεσά μας».

Δυστυχώς στα τέλη του Οκτωβρίου, στο δεύτερο πανδημικό κύμα, ο κορωνοϊός μας έδειξε για τα καλά τα δόντια του. «Η επιδημιολογική επιβάρυνση ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα να φτάσει στα όρια του το ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό που κυρίως μας έμαθε το δεύτερο πανδημικό κύμα είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο κορωνοϊός» υπογράμμισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Μας έμαθε όμως ακόμα, και όλοι το παρατηρήσατε, πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, όταν αντίθετα η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι «ήταν λοιπόν μια χρονιά πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες». «Μάθαμε πολλά, όχι μόνο εμείς οι γιατροί, όλοι μας είχαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα διηγούμαστε στην επόμενη γενιά. Μια επώδυνη εμπειρία που όμως μας έκανε να σταματήσουμε για μια στιγμή το χρόνο και να σκεφτούμε τι πάνω από όλα έχει σημασία για τη ζωή του καθενός μας».

«Ελπίδα» το εμβόλιο

Με το εμβόλιο ήρθε η ελπίδα και έτσι μπορούμε να πούμε ότι το 2021 θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επεσήμανε, τονίζοντας ότι έχουμε ακόμα πολλά ενεργά κρούσματα, συνολικά 8.500 σε όλη τη χώρα, με περισσότερα από 2 χιλιάδες στην Αττική και περισσότερα από 1.600 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Η συνολική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα», είπε.

Ο δείκτης του κυλιόμενου μέσου είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε Δυτική Αττική, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Έβρο, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Οι ισορροπίες εξακολουθούν να είναι ευαίσθητες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, είπε και πρόσθεσε ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις των ειδικών, θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά στις συναντήσεις των γιορτών, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι το μέγεθος της παρέας αλλά και η διάρκεια της συνάντησής μας είναι κριτικής σημασίας.

Μαγιορκίνης: Η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη

Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης. «Η πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση 22% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 50%» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη».

«Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καταγράφοντας έως και 10% λιγότερες διαγνώσεις ενώ στη Θεσσαλονίκη η συρρίκνωση διατηρήθηκε στο ρυθμό των 30% λιγότερων διαγνώσεων» διευκρίνισε. «Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής στην Αττική 10 ημέρες πριν εκτιμάται σε περίπου 0,8 ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται σε περίπου 0,6» σημείωσε.

«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη. Ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία» διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Με απλά λόγια το σύστημα Υγείας αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ό,τι συμπιέστηκε γι αυτό και οι γιορτές αυτές, όπως έχουμε πει, είναι διαφορετικές» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους και χωρίς μάσκα δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για κοινωνική χαλάρωση, ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο, πρόσθεσε.

«Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα είναι να είναι η ίδια που είδαμε και στις προηγούμενες ημέρες ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική φούσκα σε όλη τη διάρκεια των εορτών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι. Εάν έχουμε συμπτώματα δεν συμμετέχουμε και απομονωνόμαστε. Φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, στις γιαγιάδες, στους παππούδες, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά. Διατηρούμε ένα μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις, συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, διατηρούμε την κοινωνική μας φούσκα. Κρατάμε τους κανόνες υγιεινής, αερίζουμε τους χώρους ή συναντιόμαστε σε ανοιχτούς χώρους» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υπενθυμίζοντας τους κανόνες για όσο το δυνατόν ασφαλείς γιορτές

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, είπε ότι θα επιβραδύνει την πανδημία όταν θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού. Συνεπώς έχουμε ακόμα δρόμο, επεσήμανε ο ίδιος.

Κλείνοντας απηύθυνε έκκληση σε όλους να διατηρήσουν την υπομονή τους.

Παράταση των μέτρων σε Δυτική Αττική και Κοζάνη

Στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση σε Δυτική Αττική και Κοζάνη αναφέρθηκε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά στη Δυτική Αττική ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε ομόφωνα η παράταση των επιδημιολογικών μέτρων στους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, ενώ αίρονται τα μέτρα στο δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 στα 14 σήμερα. Επιπλέον, παρατείνονται τα μέτρα στην Κοζάνη.

Πιο συγκεκριμένα, παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο δήμος Κοζάνης έχει 96 ενεργά κρούσματα, όταν είχε 152 πριν από μία εβδομάδα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η άρση των μέτρων στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.

Όσον αφορά την τοπική ενότητα Θεσπιέων του δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων της ΠΕ Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται.

Ενημέρωσε ακόμα πως λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο χωριό Κέλλη του δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας αποφασίστηκε από αύριο, στις 6 το πρωί, και για 10 ημέρες, θα ισχύσουν τα ίδια πρόσθετα μέτρα που ισχύουν για τις Θεσπιές.

Υπάρχουν και άλλες περιοχές που μας προβληματίζουν, είπε και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ηλίου και Αχαρνών, στην περιοχή Ζεφυρίου του δήμου Φυλής, καθώς και στο νησί της Καλύμνου, να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

Υπενθύμισε ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα ισχύουν και την Πρωτοχρονιά.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ανατροπή στην εικόνα των τελευταίων ημερών με τις μικρές αυξομειώσεις, τα στοιχεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτά παρατηρείται διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, για σήμερα, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.047 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136.976, εκ των οποίων το 52,3% άνδρες.

5.380 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.566 (29,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.923 (40,7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ