ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Χαλάζι και χιόνια σαρώνουν σήμερα τη χώρα - Τα φαινόμενα στην Αττική

Καιρός: Χαλάζι και χιόνια σαρώνουν σήμερα τη χώρα - Τα φαινόμενα στην Αττική
ΙΝΤΙΜΕ

Άστατος θα είναι σήμερα ο καιρός, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια.

Μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκεται η κίνηση του ψυχρού μετώπου από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, το ψυχρό μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια ορεινά τμήματα.

Τα φαινόμενα όμως θα έχουν σύντομο χαρακτήρα, αφού σταδιακά και από τα δυτικά γρήγορα οι βροχές θα εξασθενήσουν.

Η κίνηση του ψυχρού μετώπου και τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης που αυτό θα προκαλέσει κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, παρουσιάζεται στην παρακάτω ομάδα χαρτών βροχής:

Κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας, στις περιοχές που εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης τοπικά ισχυρών φαινομένων συμπεριλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη και η Αττική (κυρίως στα δυτικά τμήματα).

Οι εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις (πορτοκαλί αποχρώσεις) και οι επικρατούσες διευθύνσεις των ανέμων για τη Δευτέρα, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr

Έκτακτο δελτίο καιρού

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, θα επηρεάσουν:

Από τις μεσημβρινές ώρες την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την ανατολική Μακεδονία, την Εύβοια, τις Σποράδες και πρόσκαιρα τη Θεσσαλία με εξασθένηση των φαινομένων αργά τη νύχτα της Δευτέρας.

Από τις απογευματινές ώρες τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι βόρειες Κυκλάδες.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες 6 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια. Τα φαινόμενα πιθανώς τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες να είναι έντονα. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται από το βράδυ.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, οι οποίοι από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από το μεσημέρι βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα σταδιακά από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν στη δυτική Μακεδονία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας μέχρι το μεσημέρι και από το απόγευμα στα ορεινά της Θράκης.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ οι οποίοι απο το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι και από τα βορειοδυτικά. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά των βορειότερων περιοχών, οι οποίες μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά της Ηπείρου θα είναι πυκνές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στις νοτιότερες περιοχές και βαθμιαία και στις υπόλοιπες. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Τα φαινομένα από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, οι οποίες τις βραδινές ώρες στις βόρειες Κυκλάδες θα είναι ισχυρές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 και στη βόρεια Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα βόρεια.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6, βαθμιαία 6 με 8 και πρόσκαιρα το βράδυ στα βόρεια έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


ΣΑΜΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ