ΕΛΛΑΔΑ

Απόκριες 2016: Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας

Απόκριες 2016: Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας
Χαρούμενες συμμετοχές στο Καρναβάλι των Μικρών, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 EUROKINISSI

Ολόκληρη η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα κούλουμα και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Στην Αθήνα, οι εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς αναμένεται να κορυφωωθούν την Καθαρά Δευτέρα, με εκδηλώσεις στις 11.30 (14/3), που θα πραγματοποιηθούν στον Λόφο του Φιλοπάππου, με τη Γλυκερία και τον Βασίλη Σαλέα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Νωρίτερα στον δήμο της πρωτεύουσας, μικροι και μεγάλοι μπορούν να μπουν στο κλίμα της ημέρας και το Πάρκο ΚΑΠΑΨ, όπου στις 11.00, θα στηθούν σχήματα παραδοσιακής μουσικής σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

Επιπλέον, εορταστικό θα είναι το κλίμα:

  • στην Πλατεία Πηνελόπης Δέλτα πίσω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (11:00), όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη Λέσχη Φιλίας Ελληνορώσων.
  • στην πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι (12:00), με τραγούδια της Αποκριάς από τους Κώστα Καντζιλιέρη και Μαρία Μανωλάκου.
  • στον πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά» στο Νέο Κόσμο, όπου θα λάβει χώρα μουσικοχορευτική παράσταση Εκτός αυτών, μουσικοχορευτική παράσταση θα λάβει μέρος και στον Πολύχωρο του δήμου Αθηναίων «’Αννα και Μαρία Καλουτά», στις 20:00, όπου υποσχέσεις για καλή διάθεση δίνουν με μουσική και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο οι σοπράνο Δέσποινα Τσολάκη και ο ηθοποιός Σπύρο Μπιμπίλα.

Οι εκδηλώσεις αναλυτικά ανά δήμο:

  • Δήμος Πειραιά: Σαρακοστιανό Γλέντι στη Φρεαττύδα με πέταγμα του χαρταετού, παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά εδέσματα, από τις 10:00 το πρωί. Η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά θα ανοίξει τη γιορτή με αποκριάτικες μελωδίες και στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από πολιτιστικούς συλλόγους του Πειραιά, δίνοντας τον τόνο με παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδι.
    Σε περίπτωση βροχής, έχει ανακοινωθεί ότι η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης (είσοδος από Μαρίας Χατζηκυριακού).
  • Γαλάτσι: Η καθιερωμένη γιορτή «Τα κούλουμα» θα λάβει χώρα και φέτος στο Γαλάτσι στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, στο Άλσος Βεϊκου, στις 11:00, με σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονο κρασί και παραδοσιακή μουσική.
  • Καλλιθέα: Στο Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής (πρώην Ιππόδρομος) από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι θα γιορτάσει ο Δήμος Καλλιθέας με εορταστικό πρόγραμμα από ζωντανή ορχήστρα και παραδοσιακούς χορούς. Επίσης δράσεις για τα παιδιά όπως κατασκευή ομαδικού ανάγλυφου με χαρταετούς, γευσιγνωσία της Σαρακοστής και παραδοσιακά εδέσματα για όλους.
  • Άνω Γλυφάδα: Την Καθαρά Δευτέρα, τα Κούλουμα θα γιορταστούν στη θέση Πατητήρι στους πρόποδες του Υμηττού, από τις 11 το πρωί. Εκτός από το πέταγμα των χαρταετών και τα σαρακοστιανά εδέσματα που θα προσφερθούν, θα πραγματοποιηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι με τους Χρήστο Παπαδόπουλο, Μιχάλη Κονιτόπουλο και Μαριλένα.
  • Μοσχάτο: Παραδοσιακά Κούλουμα στην παραλία Μοσχάτου και στο Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων στον Ταύρο.
  • Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Στο κτήμα Τζερμιά (Βρυούλων 25, Άνω Πεύκη) από τις 11.30 π.μ. με μουσικό πρόγραμμα που επιμελείται η καλλιτεχνική ομάδα του «Άσπρου πιάτου». Επίσης θα συμμετέχει το τμήμα παραδοσιακών χορών του Ν.Π.Δ.Δ. ΠΕ.Α.Π. Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης (Ίδρυμα Ζήση) καθώς και χορευτικά συγκροτήματα από άλλους Δήμους.
    Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα προσφερθούν Σαρακοστιανά εδέσματα. Παράλληλα θα λειτουργεί εργαστήρι κατασκευής χαρταετού για να μυήσει στα μυστικά του τα παιδιά.
  • Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Εκδήλωση σε συνεργασία µε όλους τους πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους του Δήµου - αφιερωμένη στη µνήµη του Θεόδωρου Γουρδουράκου στο γήπεδο µμπάσκετ δίπλα από το πέτρινο θέατρο Αργυρούπολης (Μιλήτου και Κορίνθου) από τις 11:30 το πρωί. Μουσικό συγκρότηµα θα παίζει χορευτική µμουσική και ο ∆ήµος θα προσφέρει παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα.

Εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

  • Στην Αλεξανδρούπολη, συγκεκριμένα στις Φέρες ,διεξάγεται η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, στις 12 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει το έθιμο της Καμήλας. Πρόκειται για μια ξύλινη καμήλα, οι καμπούρες της οποίας είναι από ξύλινα καφάσια, ενώ το σώμα της είναι καλυμμένο από κιλίμια. Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο της Καμήλας έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία, όταν στο ξύλινο σκελετό της κρύφτηκε ένας νεαρός για να κλέψει την κοπέλα που αγαπούσε.
  • Στη Νάουσα, την Κυριακή της Αποκριάς, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες ντύνονται και μαζεύονται σε μπουλούκια, τα οποία, αφού πάρουν την άδεια από τον δήμαρχο, ξεχύνονται στους δρόμους, ενώ την Καθαρά Δευτέρα, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες θα κυκλοφορούν χωρίς τα προσωπεία στην πόλη, ενώ θα γίνουν εκδηλώσεις για τα «Κούλουμα» στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Νάουσας.
  • Γλέντι στήνει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε αρκετές περιοχές της πόλης για την Καθαρή Δευτέρα. Συγκεκριμένα, στο Σέιχ Σου, στην πρώην αλάνα της Τούμπας, στο άλσος της Νέας Ελβετίας και στην Τριανδρία στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου θα μοιραστούν νηστίσιμα εδέσματα, με τη συνοδεία μουσικής και χορού.
  • Στην Καλαμαριά υπόσχονται για την Καθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου, παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Εκατοντάδες κιλά φασόλια θα αρχίσουν από πολύ νωρίς να βράζουν και μαζί με λαγάνες, ντολμαδάκια και ποικιλία από διάφορα άλλα σαρακοστιανά που θα απλωθούν στο μεγάλο υπαίθριο τραπέζι θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν, όλοι όσοι βρεθούν εκείνη τη μέρα στην Καλαμαριά, έτσι όπως το απαιτεί άλλωστε και η παράδοση.
    Παράλληλα, μουσικές θα πλημμυρίσουν το χώρο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τις 10.30 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι αργά το μεσημέρι, με τα μικρά παιδιά να έχουν την ευκαιρία να πετάξουν και τους χαρταετούς τους στον ανοιχτό χώρο του πρώην στρατοπέδου.
  • Επιπλέον, ο Δήμος Ωραιοκάστρου διοργανώνει εκδηλώσεις στις 12 το μεσημέρι για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Τα Κούλουμα θα γιορταστούν στο Ωραιόκαστρο, στη Λητή, στο Μελισσοχώρι, στον Πεντάλοφο, στο Μονόλοφο, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Μεσαίο και στο Πετρωτό.
  • Στο φράγμα θα γιορτάσει τα Κούλουμα ο Δήμος Θέρμης. Η γιορτή για την Καθαρά Δευτέρα θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και περιλαμβάνει μουσική, χορό και φαγητό. Στα Βασιλικά θα οργανωθεί ξεχωριστή εκδήλωση, στην κεντρική πλατεία της περιοχής, παράλληλα με παρέλαση καρναβαλιστών.
  • Στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών γλέντι με νηστίσιμα εδέσματα, μουσική και χορό ετοιμάζεται και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες, Αγίου Παύλου, Νεάπολης, Πεύκων και Συκεών.


Ενδιαφέρον θα έχει φέτος και σαν προορισμός, ο Αργοσαρωνικός, για το αποκριάτικο τριήμερο. Καρναβαλικές εκδηλώσεις, συναυλίες, και σαρακοστιανά από την θάλασσα στο τηγάνι, συνθέτουν την γιορτινή ατμόσφαιρα των νησιών του Σαρωνικού και της Τροιζηνίας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Παραδοσιακά Καρναβάλια, υπαίθρια πάρτι, συναυλίες και τα πατροπαράδοτα Κούλουμα, θα προσπαθήσουν να προσφέρουν ένα ευχάριστο διάλειμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ