ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στόχος τα άτομα αυξημένου κινδύνου να έχουν εμβολιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο

Κορωνοϊός: Στόχος τα άτομα αυξημένου κινδύνου να έχουν εμβολιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο
INTIME

Σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς χαρακτήρισε το σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς για τα άτομα άνω των 85 ετών, η οποία είναι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19.

Μόνη η ηλικία αποτελεί το σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου, είπε, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σε δύο δόσεις.

Όπως σημείωσε δε, τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνό τους.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα νεότερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού.

Υπενθύμισε τη σημασία και των δύο δόσεων του σχήματος εμβολιασμού, λέγοντας ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που φέρνει το αντιγόνο του εμβολίου και έτσι αναπτύσσονται αντισώματα, ενώ η δεύτερη εγκαθιστά περισσότερη ανοσία.

Αν κάποιος καθυστερήσει ή αναβάλλει την β’ δόση, αυτή είναι ανεπαρκής, τόνισε.

Με τους εμβολιασμούς ήρθε στο προσκήνιο το θέμα αν αυτός είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κύησης.

Το εμβόλιο Covid φέρεται να είναι αδύνατο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα, σημείωσε, ωστόσο ξεκαθάρισε πως στο συγκεκριμένο εμβόλιο δεν περιλαμβάνονται οι δοκιμές σε εγκύους, γι' αυτό τον λόγο συνέστησε να μην γίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Στην περίπτωση που το εμβόλιο γίνει σε γυναίκα η οποία είναι έγκυος σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Αν έχει γίνει η πρώτη δόση, τότε η δεύτερη μπορεί να προγραμματιστεί μετά την κύηση.

Επίσης, μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός μίας εγκυμοσύνης.

Η ίδια ζήτησε να ζυγίσει κανείς τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και για έγκυο και για κύημα.

Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες και επιταχύνει, ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας να είμαστε αισιόδοξοι και να χαρούμε αυτό το ταξίδι.

Ο στόχος μας είναι τα άτομα με πολύ αυξημένο κίνδυνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο να έχουν εμβολιαστεί, σημείωσε τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Θεμιστοκλέους: Έχουμε υπερκαλύψει τις ανάγκες μας σε εμβόλια

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις εμβολίου που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.350.000 πολιτών, τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και έκανε εκτενή αναφορά στις παραδόσεις που γίνονται και θα γίνουν.

Σχετικά με τις αγορές εμβολίων που έχει προχωρήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύτηκε με τις εταιρείες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36%.

Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μας παραδοθούν από την Pfizer 1.348.425 δόσεις, σημειώνοντας ότι ο αριθμός είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις.

Σε αυτές τις δόσεις υπάρχει περίπτωση να προστεθούν ακόμα 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ αναμένονται οι εγκρίσεις και άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που θα αυξήσουν αντίστοιχα τις δόσεις που θα παραλάβει η χώρα μας έως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι σήμερα μέχρι τις 5 η ώρα έγιναν 4.873 εμβολιασμοί και στο σύνολο από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, που αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 0,46% του πληθυσμού.

Έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσοι είναι οι κάτοικοί μας, που σημαίνει ότι έχουμε υπερκαλύψει τις ανάγκες μας, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία για τους κατοίκους νησιωτικής χώρας, λέγοντας ότι μέλημα είναι να μεταφέρουν τα εμβόλια σε όλα τα σημεία, ακόμα και σε νησίδες με πολύ λίγους κατοίκους.

Ο ίδιος έκανε αναφορά στην πλατφόρμα εμβολιασμών, με την οποία οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το εμβόλιο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε τους τρεις τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβόλιο είτε σε φαρμακείο, είτε σε ΚΕΠ, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Ο τέταρτος δρόμος έχει να κάνει με την πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxisnet, η οποία ήδη λειτουργεί, σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε τον τρόπο.

Ο υπουργός σημείωσε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το ραντεβού που έχουμε ήδη κλείσει, μέχρι 72 ώρες μετά και τόνισε ότι είναι μια απαιτητική διαδικασία, στην οποία θα υπάρχουν και αστοχίες.

444 νέα κρούσματα, 350 διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 444 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 145.179, εκ των οποίων 52,2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.630 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43.957 (30,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

350 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 242 (69,1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 962 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 39 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.302 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.130 (59%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ