ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό CNN Greece: Τρεις ακόμη «Αίαντες» προμηθεύεται η ΕΛ.ΑΣ.

Αποκλειστικό CNN Greece: Τρεις ακόμη «Αίαντες» προμηθεύεται η ΕΛ.ΑΣ.
Εικόνα από τα επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου το 2018 CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Τρεις νέοι «Αίαντες» θα προστεθούν πολύ σύντομα στον στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο διαγωνισμός είναι έτοιμος και η ΕΛ.ΑΣ. θα ήθελε το συντομότερο δυνατόν να βρίσκονται στη διάθεσή της. Αυτή τη φορά όμως θα πρόκειται για πιο μικρά και ευέλικτα οχήματα εκτόξευσης νερού, με στόχο να μπορούν να κυκλοφορούν και σε πιο μικρούς δρόμους και να μην εγκλωβίζονται λόγω του όγκου τους.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να χρησιμοποιούνται όσο γίνεται λιγότερα χημικά στην καταστολή των ταραχών. Μέχρι σήμερα η χρήση των συγκεκριμένων οχημάτων έχει κριθεί επιτυχής.

Αυτή τη στιγμή η αστυνομία διαθέτει πέντε τέτοια οχήματα εκτόξευσης νερού, τα οποία κυρίως, όμως, μπορούν να επιχειρούν σε ανοιχτούς χώρους και κεντρικά σημεία.

Τα επιχειρησιακά στελέχη της αστυνομίας διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι πολλές φορές θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τον «Αίαντα» για να σβήσουν με ασφάλεια φωτιές σε κάδους σε μικρά στενά και πεζόδρομους όπου οι επίγειες δυνάμεις δέχονται επίθεση με μολότοφ, με αποτέλεσμα αυτό να είναι από δύσκολο έως άκρως επικίνδυνο για τους αστυνομικούς.

Οι τρεις νέοι «Αίαντες» θα έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με τους μεγαλύτερους, θα μπορούν να εκτοξεύουν και χρώμα ενώ στο «κόκπιτ» θα υπάρχει κάμερα, μίνι κοντρόλ και το πλήρωμά τους θα περάσει και αυτό ειδική εκπαίδευση από την εταιρεία που θα προμηθεύσει την ΕΛ.ΑΣ.

Το πλήρωμα και στους πιο μικρούς «Αίαντες» θα είναι οδηγός και ένας χειριστής, ενώ το όχημα θα έχει επίσης σιδερένια πλέγματα στα τζάμια και ειδικό σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς κοντά στα ελαστικά σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση με μολότοφ.

Το πρώτο όχημα το προμηθεύτηκε η Ελληνική Αστυνομία το 2009 και τα υπόλοιπα τέσσερα το 2012.

Βόμβες μολότοφ σκάνε μπροστά από την υδροφόρα «Αίαντας» κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, στην απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητείται από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: "έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - επείγοντα μέτρα εφαρμογής ν.4046 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2013-2016", στην Αθήνα 07 Νοεμβρίου 2012. / ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Την παρθενική του εμφάνιση ο «Αίαντας» την έκανε στα επεισόδια της Κερατέας για τον ΧΥ.ΤΑ. και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για το σβήσιμο των πύρινων οδοφραγμάτων.

Πέρασαν τουλάχιστον οκτώ χρόνια για να ξαναδεί δράση και αυτή την φορά με ενεργό ρόλο στα επεισόδια του Πολυτεχνείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ