ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε με εντάσεις το φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε με εντάσεις το φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
CNN Greece/Ευδοκία Μύτιλη

Ολοκληρώθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. 

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή, ζητώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου.

Ένταση σημειώθηκε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας ρίψη χημικών. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία Κοραή και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια όπου και διαλύθηκαν.

Οι φοιτητές και εκπαιδευτικοί αντιδρούν ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σειρά άλλων θεμάτων, ενώ οι εκπαιδευτικοί ζητούν και το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να αλλάξει ουσιαστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν μέχρι τους όρους και το περιβάλλον φοίτησης. Η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία με επιλογή της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές στο κάλεσμά τους.

Συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις φοιτητικών παρατάξεων, συλλόγων γονέων και ενώσεων εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με αιτήματα προς το υπουργείο Παιδείας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που παρουσιάστηκε χθες και τη λήψη μέτρων για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων.

Στις 10:30 το πρωί, εκλεγμένοι και μέλη των φοιτητικών συλλόγων από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης και κρατώντας πανό και πλακάτ, φώναξαν συνθήματα ζητώντας να λάβει η κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα για να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με ασφάλεια, ενώ τάχθηκαν κατά των προβλέψεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση Ομάδας Πανεπιστημιακής Προστασίας Ιδρυμάτων, κατά της ελεγχόμενης εισόδου στα Πανεπιστήμια, κατά της θέσπισης ορίου φοίτησης και κατά της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής.

Στις 12:00 το μεσημέρι, στην Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) συγκεντρώθηκαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο σχήμα των ΕΑΑΚ, το οποίο πραγματοποίησε σήμερα αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Οι φοιτητές για περίπου μιάμιση ώρα φώναζαν συνθήματα κατά των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, κυρίως εκείνων που αφορούν τα ζητήματα της πανεπιστημιακής φύλαξης, του ορίου φοίτησης και του πειθαρχικού πλαισίου. Ολιγόλεπτη ένταση σημειώθηκε όταν μερίδα των συγκεντρωμένων επιχείρησαν να κατέβουν στο οδόστρωμα με σκοπό την πραγματοποίηση πορείας προς το ΥΜΑΘ, αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στις 13:00 στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης συγκεντρώθηκαν εκπαιδευτικοί από Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης, ζητώντας μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και ολιγάριθμα τμήματα μαθητών, μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας διαμαρτυρήθηκαν για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων που έχουν προτείνει, ενώ μέλη φοιτητικών παρατάξεων φώναξαν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ