ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ολόκληρη παρτίδα εμβολίων σώθηκε την τελευταία στιγμή πριν καταστραφεί

Θεσσαλονίκη: Ολόκληρη παρτίδα εμβολίων σώθηκε την τελευταία στιγμή πριν καταστραφεί
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου μια ολόκληρη παρτίδα εμβολίων κατά του κορωνοϊού σώθηκε από την καταστροφή λόγω ακυρώσεων ραντεβού για εμβολιασμό.

Την ώρα που οι δόσεις στη χώρα έρχονται σχεδόν με... βασανιστικούς ρυθμούς ενόψει της εκτρατείας ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού, υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη, που επρόκειτο να κάνουν τον εμβολιασμό, ακύρωσαν τα ραντεβού.

Την είδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στο GRTimes.gr, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας. Όπως εξηγεί, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού εκτός βαθιάς κατάψυξης αντέχουν 5 μέρες. Αν δεν γίνουν εντός αυτού του χρονικού περιθωρίου αυτά τα εμβόλια, πρέπει να καταστραφούν.

Επισημαίνει ότι πριν από περίπου έναν μήνα από τα νοσοκομεία έγιναν οι λίστες με το υγειονομικό προσωπικό που δήλωσε πρόθεση να εμβολιαστεί. Από τότε όμως, μπορεί το άτομο είτε να άλλαξε γνώμη, είτε να νόσησε είτε να του συνέβη κάτι άλλο. Αν κάποιος δεν πάει να εμβολιαστεί εκείνη την ημέρα, το εμβόλιο μπορεί να περιμένει λίγες μέρες ακόμη. Αν δεν γίνει αυτό, θα πάει χαμένο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας.

Εμβόλια... με ονοματεπώνυμο

Διευκρινίζει ότι τα εμβόλια έρχονται με το ονοματεπώνυμο του ατόμου που πρόκειται να εμβολιαστεί και σημειώνει ότι ο Ιατρικός Σύλλογος προώθησε μία λίστα γιατρών με 2.000 ονόματα.

Τελικά, αφού ενημερώθηκε σχετικά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κλήθηκαν στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Θεαγένειο αλλά και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, γιατροί – μέλη του Συλλόγου που είχαν πρόθεση να εμβολιαστούν και έτσι όλα τα σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν.

Όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας δεν γίνονται δεκτοί από τα νοσοκομεία. Οπότε εμείς στέλνουμε, όσους γιατρούς είτε δεν είχαν δηλώσει στο σύστημα ή εξαιτίας λάθους δεν είχαν γίνει δεκτοί, τονίζει ο κ. Νίτσας.

Επισημαίνει ότι δεν έχει χαθεί μέχρι στιγμής ούτε ένα εμβόλιο. "Εκτός από την 4η ΥΠΕ επικοινώνησα και με την 3η ΥΠΕ για τον ίδιο λόγο. Δεν γνωρίζω να έχει χαθεί κάποιο εμβόλιο μέχρι στιγμής, ωστόσο εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην συμβεί αυτό. Εμείς προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσους περισσότερους συναδέρφους μπορούμε", καταλήγει στις δηλώσεις του στο GRTimes.gr, ο κ. Νίτσας.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν πραγματοποιηθεί 70.698 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, ενώ μόνο την Πέμπτη έγιναν 6.079.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ