ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα: To ωράριο των καταστημάτων- Τι προβλέπει ο νόμος για τους εργαζόμενους

Καθαρά Δευτέρα: To ωράριο των καταστημάτων- Τι προβλέπει ο νόμος για τους εργαζόμενους
Eurokinissi

Σήμερα, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, η Βαρβάκειος Αγορά έχει ολονυχτία κατά το έθιμο που επιβάλλει η ψαραγορά να ανοίγει κατά τις 10 η ώρα τη νύχτα και να μένει ανοιχτή συνεχώς ως το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας για να προμηθευτούν οι καταναλωτές φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για τα κούλουμα.

Οι φούρνοι θα είναι ανοιχτοί από το πρωί μέχρι το απόγευμα.

H Καθαρά Δευτέρα, είναι για τους μισθωτούς εργάσιμη ημέρα, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες αργίες.

Γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι κανονικά θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Καθαρά Δευτέρα και το 2016, σύμφωνα με το νόμο, καθώς δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές, δηλαδή τις υποχρεωτικές αργίες.

Έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία, εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.

Στις περιπτώσεις όμως που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή) τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ., οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο.

Η κλαδική Συλλογική Σύμβαση του εμπορίου προέβλεπε, ότι η Καθαρά Δευτέρα καθιερώθηκε ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, με την εξαίρεση των Σούπερ Μάρκετ που βρίσκονται σε δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων, όπου η αργία καθιερωνόταν ως προαιρετική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ