ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός κορωνοϊού: Πώς θα επικυρώσετε το ραντεβού

Εμβολιασμός κορωνοϊού: Πώς θα επικυρώσετε το ραντεβού
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη διαδικασία επικύρωσης ενός ραντεβού εμβολιασμού κατά της νόσου Covid 19 αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού.

Όπως είπε, αν αυτό γίνει μέσω της άυλης συνταγογράφησης, ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού που του έχει σταλεί. Αν δεν το επιβεβαιώσει ή δεν το αποδεχτεί δεν χάνει τη σειρά του ή μέσω πλατφόρμας είτε μέσω κάποιου φαρμακείου, σχολίασε. Όπως γνωρίζουμε μπορεί να αλλάξει κανείς ραντεβού μόνο ως 72 ώρες πριν.

Αν ένας πολίτης κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού, έναν μήνα μετά από τον αρχικό προγραμματισμό. Ο λόγος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίου.

Το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού, είναι μετά από πέντε μέρες και αυτό γίνεται για λόγους προγραμματισμού, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 84.639 πολίτες, ήτοι ποσοστό 0,77% εμβολιαστικής κάλυψης. 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.000 περίπου ραντεβού για το υγειονομικό προσωπικό έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα των ραντεβού.

Όπως είπε, την πρώτη ημέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, συνήφθησαν 3.777 ραντεβού, εκ των οποίων 3.585 πολίτες προσήλθαν για να κάνουν το εμβόλιο, ποσοστό προσέλευσης 95% την πρώτη ημέρα.

Τα νέα εμβολιαστικά κέντρα θα αναπτύσσονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας και ανάλογα θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε να ξεπεράσουμε τα 1.000. Ακόμα ανέφερε για τα κέντρα εμβολιασμού πως «έχουμε στη φαρέτρα μας και άλλες λύσεις όπως τα MEGA εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και ενίσχυση, αν χρειαστεί από τον ιδιωτικό τομέα».

Εμβολιασμός στα νησιά

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών τηρείται, απαρέγκλιτα, με 31 μεγάλα νησιά να εφοδιάζονται ως το τέλος Γενάρη και όλα τα νησιά της χώρας να λαμβάνουν δόσεις μέσα στο Φλεβάρη.

Όπως είπε, οι μόνιμοι κάτοικοι νησιών με λίγους κατοίκους θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι την ίδια στιγμή του εφοδιασμού των εμβολίων χωρίς να αναμένουν να εμβολιαστούν πρώτα οι άνω των 85 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ