ΕΛΛΑΔΑ

Σε τραγική κατάσταση και ένα βήμα πριν την κατάρρευση οι Ανεξάρτητες Αρχές

Σε τραγική κατάσταση και ένα βήμα πριν την κατάρρευση οι Ανεξάρτητες Αρχές
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο χειρότερο δυνατό σημείο και ένα βήμα πριν τη διάλυση βρίσκονται οι ελληνικές Ανεξάρτητες Αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Παρά τη διαφαινόμενη συναίνεση του πολίτικού συστήματος για τη διάσωσή τους, οι Ανεξάρτητες Αρχές παρακμάζουν μέρα με την ημέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Στη χειρότερη κατάσταση φέρονται να είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία από τον περασμένο Ιούνιο δεν νομιμοποιείται να συνεδριάζει.

Αν μάλιστα δεν αλλάξουνν άρδην και προς το καλύτερο τα δεδομένα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός της Αρχής, τότε δεν θα μπορεί να αγοραστεί ούτε βενζίνη για τα οχήματα που ελέγχουν τις παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» η χαριστική βολή για τις Ανεξάρτητες Αρχές δόθηκε όταν νομοθετήθηκε ότι «αποχωρούν αυτοδικαίως από τη θέση τους τα μέλη των Αρχών, των οποίων έχει λήξει η αρχική θητεία», με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν τα 53 από τα 86 μέλη των ανεξάρτητων Αρχών.

Οι προβληματικές Ανεξάρτητες Αρχές

ΕΣΡ

Ένα από τα πιο ισχυρά, αν όχι το πιο ισχυρό παράδειγμα απαξίωσης Ανεξάρτητης Αρχής αποτελεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Το ΕΣΡ διέθετε την αρμοδιότητα αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών αλλά, καθώς η Αρχή στερούνταν έξι εκ των επτά μελών, ήταν αδύνατον να προωθήσει τη διαδικασία. Προηγουμένως η κυβέρνηση είχε απονευρώσει το ΕΣΡ μέσω τροπολογίας, η οποία όριζε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ως τον αρμόδιο που θα καθόριζε τον αριθμό των εκχωρούμενων τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.

Για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση πρότεινε τον ορισμό νέου προεδρείου στο ΕΣΡ και μάλιστα με διευρυμένη σύνθεση, έτσι ώστε να «χωρέσουν» και τα άλλα κόμματα. Η ΝΔ δεν συναίνεσε κάτι που ίσχυσε και στην περίπτωση του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έχει αποφανθεί ότι δεδομένου ότι δεν υφίσταται ΕΣΡ, η αρμοδιότητα της αδειοδότησης περνά στην κυβέρνηση.

ΑΠΔΠΧ-ΑΣΕΠ

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) ουσιαστικά υπολειτουργούν.

Σε ό,τι αφορά στην ΑΠΔΠΧ, η θητεία των 10 από τα 14 μέλη της έχει λήξει και η Αρχή στερείται προέδρου και αντιπροέδρου.

Το ΑΣΕΠ, από την άλλη, διαθέτει νόμιμα διορισμένο πρόεδρο (Ι. Καραβοκύρης) αλλά δεν διαθέτει μέλη (εισηγητές). Από τα 27 μέλη του Συμβουλίου έχει λήξει η θητεία των 24, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι τρεις αντιπρόεδροι και 21 μέλη-εισηγητές. Πέρα όμως από τα προβλήματα σύνθεσης και λειτουργίας, οι ανεξάρτητες αρχές αντιμετωπίζουν σοβαρά οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Εξαιτίας των παρεμβάσεων της κυβέρνησης σε σύνθεση και έργο των Ανεξάρτητων Αρχών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρέμβει σε δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη αφορούσε στην ΕΕΤΤ με την Κομισιόν να αποστέλει στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη επιστολή, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της Αρχής.

Η δεύτερη παρέμβαση της Κομισιόν αφορούσε σε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης και η οποία θέσπιζε ασυμβίβαστα στα υφιστάμενα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Όπως γράφει η Καθημερινή, ο κ. Σταθάκης απέσυρε μερικά από αυτά τα ασυμβίβαστα, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που σημειώθηκαν, όπως για παράδειγμα το ασυμβίβαστο του αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ