ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΘ: Νέες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση - Τι καταγγέλλει πρώην πρόεδρος φοιτητών

ΑΠΘ: Νέες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση - Τι καταγγέλλει πρώην πρόεδρος φοιτητών
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Την Τρίτη έξι πρώην φοιτήτριες της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συναντήθηκαν με τον πρύτανη και κατήγγειλαν με ονόματα ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από περισσότερους από έναν καθηγητές.

Τις φοιτήτριες αναμένεται να καλέσει ο εισαγγελέας για να δώσουν κατάθεση.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται ότι για πάνω από 100 καταγγελίες που υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, για καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Λίνα Σαλταμπάση, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες πρώην φοιτήτριας Γεωλογίας περί σεξουαλική παρενόχλησης από τον εν λόγω καθηγητή.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι θα ενδυναμώσουμε άλλες φοιτήτριες, από το δικό μας τμήμα, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν εάν υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Δεν θέλουμε ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, πάνω 100 καταγγέλλουσες. Μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης» ανέφερε στην ΕΡΤ η κ. Σαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του εν λόγω τμήματος που φοίτησε και η καταγγέλλουσα.

«Η σύζυγός μου δέχτηκε παρενόχληση από το συνταξιούχο καθηγητή μπροστά μου»

Για το θέμα μίλησε και ο πρώην πρόεδρος φοιτητών του τμήματος Γεωλογικού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Νιάρχος, στο Mega.

«Ήμουν πρόεδρος των φοιτητών γύρω στο 2004. Είχαμε ακούσει για αυτόν τον καθηγητή ότι έχει πολύ δύσκολο μάθημα και βαθμολογεί πολύ αυστηρά, αλλά και ότι είχε μια ιδιαίτερη έφεση στις φοιτήτριες. Όσο προχωρούσε ο καιρός είχα δώσει και εγώ το μάθημά του μαζί με την τότε κοπέλα μου και σήμερα σύζυγό μου. Στα πρώτα λεπτά σηκωθήκαμε να φύγουμε και δώσαμε λευκή κόλλα. Όταν είδε την κόλλα της, την αγκάλιασε από τη μέση και της είπε να περάσει από το γραφείο του για να συζητήσουν για το βαθμό της. Υπήρξε διένεξη μεταξύ εμού και του καθηγητή γιατί αυτό έγινε μπροστά στα μάτια μου», ανέφερε ο κ. Νιάρχος.

«Όταν ήμουν πρόεδρος φοιτητών είχε τεθεί το να κάνουμε θέμα για το συγκεκριμένο καθηγητή. Είχα μιλήσει όπου μπορούσα, στον πρόεδρο του τμήματος, στον κοσμήτορα. Μου είχαν πει ότι θα έπρεπε να βρω μία ή δύο φοιτήτριες που θα κατήγγειλαν επίσημα τη συμπεριφορά του. Καμία φοιτήτρια δεν δεχόταν να το κάνει αυτό γιατί φοβόταν. Και προηγούμενοι πρόεδροι ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα, και επόμενοι, μετά από εμένα. Το μάθημά του το έδωσα επτά φορές, πιστεύω για εκδικητικούς λόγους», συνέχισε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι όλη αυτή τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί μετά τον δρόμο που άνοιξε η Μπεκατώρου θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά αν μπορέσουμε όλοι να καταλάβουμε τι συμβαίνει και δεν εθελοτυφλούμε. Είναι στο χέρι μας να μην φοβόμαστε και να καταγγέλλουμε, να υπάρξει ένας θεσμός για να μπορέσει να κινηθεί η διαδικασία, να γίνει μια έρευνα», κατέληξε ο κ. Νιάρχος.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές, ο εν λόγω καθηγητής του Γεωλογικού τμήματος έλεγε στις φοιτήτριες να περάσουν από το γραφείο του συνήθως την Παρασκευή, κυρίως βραδινές ώρες.

Αρνείται τα πάντα ο συνταξιούχος καθηγητής

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Γεωλογίας μίλησε στο Mega και αρνείται τα πάντα.

«Ένιωσα την μεγαλύτερη πικρία στην ζωή μου γιατί έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι αν είναι δυνατόν ένα παιδί δικό μου, μαθητής μου, να φτάνει σε τέτοιο σημείο να προσβάλλει ένα δάσκαλό του, να λέει αναλήθειες, να λέει πράγματα που δεν στέκουν καθόλου, να λέει ότι έκανα κάτι ενώ δεν έκανα ούτε καν λεκτικά δεν προσπάθησα να μειώσω την προσωπικότητά της ή οτιδήποτε άλλο. Πάντοτε ήμουν φιλικός με τα παιδιά για να έχουν το θάρρος να έρχονται να τους λύνω απορίες να έχουν εμπιστοσύνη στον δάσκαλο γιατί αλλιώς οι σπουδές δεν πάνε καλά», είπε ο καθηγητής.

«Δεν κοιμήθηκα ούτε ένα λεπτό το βράδυ. Τα παιδιά μου είναι αναστατωμένα. Η κόρη μου έψαχνε τις ειδήσεις. Κόρη και γιος γιατροί τι θα σκεφτούν; Θα λένε τι πρότυπο είχαμε; Εσφαλμένη εικόνα; Πονάει, δεν καταλαβαίνετε. Δεν φαντάζεστε. Σε άλλες περιπτώσεις θα ένιωθα αγανάκτηση αλλά από δικό σου παιδί νιώθεις πικρία αχαριστία. Ας παρουσιαστεί μπροστά μου αν μπορεί και να μου πει τι της είπα», συνέχισε ο ίδιος.

Όπως παραδέχτηκε, θυμάται τη γυναίκα που προχώρησε στην καταγγελία.

«Την θυμάμαι πολύ αμυδρά την θυμάμαι γιατί έκανα εργαστήρια στα παιδιά, κανένας καθηγητή δεν έκανε τα ανέθεταν σε βοηθούς μεταπτυχιακούς και τα λοιπά. Πολλές φορές ήμουν σε όλα τα τμήματα επτά φορές την εβδομάδα και έτσι μάθαινα τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

«Επικαλείται ότι κόπηκε 10 φορές και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της για χάρη μου. Δηλαδή ότι την κυνηγούσα με άλλα λόγια. Μπορώ να πω το εξής για αυτό το πράγμα. Είχε το δικαίωμα με βάση νόμου μετά από την 3η φορά να ζητήσει να εξεταστεί από άλλη επιτροπή που δεν μετείχα εγώ. Γιατί δεν το έκανε;», συνέχισε ο ίδιος.

«Τη συνάντησα μια φορά μετά από πολύ καιρό στον δρόμο και την ρώτησα τι θα γίνει δεν θα έρθεις να πάρεις το πτυχίο; Οι άλλοι ήρθαν το πήραν οι παλιοί τους βοηθήσαμε. Ε θα έρθω μου λέει και της είπα όταν αποφασίσεις να ξεκινήσεις το διάβασμα έλα στο γραφείο μου φέρε το βιβλίο σου να σου πω τι θα διαβάσεις και που να δώσεις βάση… καλά; Καλά. Την είδα στις εξετάσεις ήρθε δεν ήρθε δεν θυμάμαι πολλά παιδιά. Πάντως μετά είδα κακό γραπτό και ήρθε στο γραφείο μου και απαίτησε αφού είπα ότι θα την βοηθήσω να την περάσω με τον βαθμό που είχε γράψει. Εγώ της είπα ότι δεν μπορώ να την περάσω και από τότε δεν την έχω ξαναδεί», είπε ακόμα μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ