ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Πώς τελείωσε μια πολύχρονη βεντέτα μεταξύ τριών οικογενειών

Κρήτη: Πώς τελείωσε μια πολύχρονη βεντέτα μεταξύ τριών οικογενειών
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον καλύτερο τρόπο και πιο συγκεκριμένα με τρεις βαφτίσεις κλείνει μια πολυετής βεντέτα στην Κρήτη, απόδειξη ότι και οι μεγαλύτερες διαφορές μπορούν να μείνουν στο παρελθόν

Τα αποτελέσματα του επιτυχημένου «σασμού», όπου αποκαλείται στην Κρήτη η προσπάθεια επίλυσης διαφορών μεταξύ ατόμων ή οικογενειών, σφραγίστηκαν την περασμένη Δευτέρα στην περιοχή του Μυλοποτάμου.

Η πολύχρονη βεντέτα μεταξύ γνωστών οικογενειών στα Ζωνιανά του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο είχε ξεκινήσει με αφορμή τη διαμάχη για τις περιουσίες και τα βοσκοτόπια, και σύμφωνα με το zarpanews.gr το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε μια αιφνιδιαστική αναζωπύρωση μεταξύ τριών ατόμων από δύο οικογένειες. Ένα επεισόδιο ξυλοδαρμού και οι πυροβολισμοί που έπεσαν κινητοποίησαν τις αρχές που έζωσαν το χωριό προκειμένου να κατευναστεί η ένταση και να μη ανοίξει ξανά νέος κύκλος αίματος.

Η περίοδος εκείνη ήταν η στιγμή που οι μεσολαβητές, οι «σαστάδες», αποφάσισαν να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους.

Επτά άτομα συνολικά από τα Λιβάδια, τα Ανώγεια και τα Ζωνιανά για επτά μήνες προσπαθούσαν να συμφιλιώσουν τις συνολικά τρεις οικογένειες που είχαν εμπλακεί στην πολύχρονη βεντέτα.

Νέα ένταση

Την περασμένη Κυριακή μια νέα ένταση στη διαμάχη κινητοποίησε και πάλι τις αρχές και πολλοί εξέφρασαν τον φόβο ότι ο σασμός δεν θα ολοκληρωνόταν.

Όμως οι μεσίτες είχαν κάνει δουλειά και το βράδυ της Δευτέρας δόθηκε και η τελευταία υπόσχεση από τους επί κεφαλής των οικογενειών που συμμετείχαν όλο αυτό το διάστημα στις διαπραγματεύσεις.

Ο σασμός μάλιστα που θα κλείσει όχι με μία ούτε με δύο, αλλά με τρεις βαπτίσεις, θα επισημοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο. Τότε δύο μέλη από κάθε οικογένεια θα επισκεφθούν τους συντέκνους τους για το γνωστό στο Μυλοπόταμο έθιμο, το κουτσανύχισμα.

Πρόκειται για μια τελετή όπου κόβονται τα νύχια του μωρού και αυτός που τα κόβει θεωρείται νονός. Μάλιστα είναι έθιμο αντίστοιχης βαρύτητας με το να χρυσώσει κάποιος ένα μωρό. Συνολικά θα κοπούν τα νύχια σε τρία μωρά, ένα από κάθε οικογένεια που είχαν τη διαμάχη και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα γίνουν και τα μυστήρια.

Και από το Σάββατο και μετά οι άνθρωποι που μέχρι χθες ήταν εχθροί, όπου συναντιούνται θα χαιρετιούνται όπως κάνουν εδώ στην Κρήτη οι σύντεκνοι, άνθρωποι δηλαδή που τους ενώνει η βάπτιση ενός παιδιού.

Μόλις έγινε ο σασμός ενημερώθηκε ο εισαγγελέας και οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν από την Κυριακή σε επιφυλακή στην περιοχή απομακρύνθηκαν διακριτικά.

Όσο για τους μεσίτες, ίσως ήδη έχουν πιάσει δουλειά για τον επόμενο σασμό.

Άλλωστε σε ένα τόσο δύσκολο τόπο όπως ο Μυλοπόταμος, που οι κάτοικοι έχουν μάθει να λύνουν μόνοι τους τις διαφορές τους, οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τόσο δύσκολες υποθέσεις είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και οι υποθέσεις που έχουν να διαχειριστούν πολλές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ