ΕΛΛΑΔΑ

«Είχα κάνει κακό χαμό»: Τι λέει πρώην φοιτήτρια του ΑΠΘ που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά

«Είχα κάνει κακό χαμό»: Τι λέει πρώην φοιτήτρια του ΑΠΘ που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είχε πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά προς αρκετές φοιτήτριές του… γούστου του. Τις προσέγγιζε είτε στα εργαστήρια είτε στις εξετάσεις»: αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και πρώην φοιτήτρια του ΑΠΘ Λίνα Τσαλταμπάση, αποκαλύπτοντας παράλληλα και την προσωπική της σεξουαλική παρενόχληση από τον καθηγητή Γεωλογίας.

«Με προσέγγισε στις εξετάσεις, μου είπε: ‘ξέρω ότι είσαι αδιάβαστη, δεν έχεις καλούς βαθμούς, πρέπει να έρθεις στο γραφείο μου’» είπε η κ. Τσαλταμπάση μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως εξήγησε η ίδια, αφού αρνήθηκε να πάει στο γραφείο του «κόπηκε» τρεις φορές στο ίδιο μάθημα.

«Πήγα στο γραφείο του, το αντιμετώπισα καταλυτικά. Είναι δεδομένο ότι υπήρξε σεξουαλική παρενόχληση» δήλωσε η ίδια, εξηγώντας παράλληλα πως τα υπόλοιπα θα τα καταθέσει στη Δικαιοσύνη.

Ερωτηθείσα εάν κατήγγειλε ή όχι το περιστατικό, απάντησε: «Όλοι θυμούνται ότι είχα κάνει κακό χαμό και αναγκάστηκαν να τα κουκουλώσουν».
Υποστήριξε δε, πως είχε προχωρήσει σε καταγγελία, παρότι η Πρυτανεία αναφέρει πως ποτέ δεν είχε γίνει αυτό.

«Εγώ σας λέω ευθαρσώς ότι έκανα» είπε η ίδια.

Η υπόθεση των παρενοχλήσεων φοιτητριών από καθηγητές στο ΑΠΘ άρχισε να ξετυλίγεται μετά από τη δημόσια καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια πρώην φοιτήτρια προχώρησε σε καταγγελία για τον συγκεκριμένο καθηγητή σε ανάρτησή της σε ομάδα αποφοίτων του πανεπιστημίου στα social media.

«Υπήρξαν δεκάδες σχόλια κάτω από την αρχική ανάρτηση και κανένας δε ρώτησε για ποιον μιλάμε», είπε η Λ.Τσαλτάμπαση, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρώην φοιτήτρια επανέφερε την υπόθεση.

Η αναφορά της μάλιστα έδωσε την αφορμή στον παρόντα πρύτανη του ΑΠΘ να προσφύγει στην Εισαγγελία, ώστε να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

Η κ. Τσαλτάμπαση κατήγγειλε μάλιστα πως πολλές κοπέλες θύματα έλεγαν ότι δεν θα κάνουν καταγγελία επειδή απειλούνται ότι δεν θα πάρουν πτυχίο.

Ανέφερε δε το παράδειγμα της κ. Καραπαναγιώτου που έκανε 23 χρόνια να πάρει το πτυχίο της.

Οι πρώην φοιτήτριες, λέει η κ.Τσαλτάμπαση, συνειδητοποίησαν τώρα που «μαζεύτηκαν» ότι, τότε που απευθύνονταν σε άλλους καθηγητής για να καταγγείλουν τον συγκεκριμένο «έλεγαν σε όλες το ίδιο ποιηματάκι. Έλεγαν ότι μας έδινε οδηγίες και ‘θα ήθελα πολύ να σε βοηθήσω’. Και τώρα καταλάβαμε ότι ήταν για να μας αποπροσανατολίσουν».

Η κ. Τσαλτάμπαση θα καταθέσει σήμερα στην ασφάλεια και θα κατονομάσει τρεις άνδρες που ήταν μάρτυρες της παρενόχλησης.

Θα ακολουθήσει η κατάθεση της κ. Καραπαναγιώτου, η οποία σκοπεύει να δώσει τέσσερα ονόματα φοιτητριών.

Καταλήγοντας η κ.Τσαλτάμπαση διευκρίνισε πως είναι «διαφορετικό πράγμα η σεξουαλική κακοποίηση από τη σεξουαλική παρενόχληση, στέλνοντας το μήνυμα πως «αν μιλήσεις για την παρενόχληση, μπορείς να τη σταματήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ