ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αλλαγές: Αυτό είναι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τις συναθροίσεις

Έρχονται αλλαγές: Αυτό είναι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τις συναθροίσεις
AP Photo/Yorgos Karahalis

Το νέο επιχειρησιακό δόγμα που θα εφαρμόζει η ελληνική αστυνομία στις συναθροίσεις ανακοίνωσε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι βασικές «γραμμές» του νέου δόγματος θα είναι η ηπιότερη διαχείριση, εκτίμηση επικινδυνότητας και αξιολόγηση τρωτότητας της κάθε συνάθροισης, η κλιμακούμενη χρήση μέσων και η χρήση δακρυγόνων με μέτρο.

Η αστυνομία θα έχει από την αρχή επικοινωνία με τον επίσημο διαχειριστή της κάθε συνάθροισης ενώ θα αξιολογεί κάθε φορά το ενδεχόμενο στην πορεία να παρεισφρήσουν άτομα τα οποία θα θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια και τότε μάλιστα θα υπάρχουν και κλιμακούμενες προειδοποιήσεις με ηχητικά μηνύματα.

Χαρακτηριστικά, στο πρώτο μήνυμα θα αναφέρεται ότι στη συνάθροιση έχουν παρεισφρήσει ξένα άτομα με στόχο τη δημιουργία επεισοδίων.

«Συνεργαστείτε με την αστυνομία για την απομόνωσή τους και την προστασία της συνάθροισης».

Σε άλλο ηχητικό μήνυμα θα αναφέρεται:

«Διεξάγονται επεισόδια και η συνάθροιση πρέπει να διαλυθεί. Παρακαλώ συνεργαστείτε με την αστυνομία».

Την ίδια ώρα, θα υπάρχει προειδοποίηση και όταν θα χρησιμοποιείται βία, συγκεκριμένα στο πρώτο ηχητικό μήνυμα θα αναφέρεται:

«Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία, απομακρυνθείτε άμεσα από το χώρο».

Και η τελευταία προειδοποίηση θα αναφέρει ξανά:

«Πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βία, απομακρυνθείτε άμεσα από το χώρο».

Όλα αυτά βέβαια, ξεκαθαρίζουν οι επιτελείς της Κατεχάκη, αφορούν την περίπτωση που άτομα είναι έτοιμα να προκαλέσουν επεισόδια στη συνάθροιση.

Επίσης, η ομάδα η οποία θα έχει τον πρώτο λόγο στις πορείες και τις συγκεντρώσεις θα είναι η ομάδα ΟΔΟΣ, που είδαμε να κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες.

Τέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε επίσης ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η «λευκή βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια, ενώ αλλάζει εκ βάθρων η δομή της αστυνομίας και της εκπαίδευσης.

Δείτε όλο το σχέδιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ