ΕΛΛΑΔΑ

Καρά Τεπέ: Κόντρα υπ. Μετανάστευσης - Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την έκθεση προσφύγων σε μόλυβδο

Καρά Τεπέ: Κόντρα υπ. Μετανάστευσης - Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την έκθεση προσφύγων σε μόλυβδο
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME

Διαμάχη μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει προκαλέσει το ζήτημα της έκθεσης προσφύγων στη δομή του Καρά Τεπέ σε μόλυβδο.

Το ζήτημα είχε φέρει στο «φως» ρεπορτάζ του Al Jazeera με τίτλο «Φόβοι για δηλητηρίαση από μόλυβδο σε ελληνικό προσφυγικό καμπ χτισμένο σε πεδίο βολής» αναφερόμενο στο Καρά Τεπέ.

Απάντηση στα δημοσιεύματα αυτά έδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επισημαίνοντας ότι όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση.

Με δεδομένες τις επείγουσες συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε η δομή και την πρότερη χρήση τμήματος αυτής ως πεδίου βολής, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα, ήδη από την αρχική φάση της εγκατάστασης:

  • Ανίχνευση για υπολείμματα βλημάτων από ειδική μονάδα του Ελληνικού Στρατού
  • Επιχωμάτωση του εδάφους σε ύψος 50cm
  • Επικάλυψη του εδάφους με χαλίκι ύψους 20cm
  • Αξιολόγηση της περιοχής από διεθνή επιτροπή ειδικών, η οποία συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)
  • Στις 24.11.2020 το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέθεσε στην Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), έναν επιστημονικό φορέα με μακρόχρονη εμπειρία και ειδικό επιστημονικό προσωπικό στη διάθεση του.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ήδη προέβη στην απομάκρυνση των εναπομενουσών στην περιοχή του πρώην πεδίου βολής σκηνών ως προληπτικό μέτρο.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν από το έδαφος, η οποία διεξήχθη με βάση τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα επιστημονικά πρωτόκολλα, εστάλησαν στο Υπουργείο μας στις 8.12.2020.

Συνελέγησαν 12 δείγματα, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονταν σε χώρους του ΚΥΤ που φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο και το 12οαπό χώρο διοίκησης, εκτός οικιστικής χρήσης. Όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου (δηλ. τα 11) είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση.

Στο 12ο δείγμα εδάφους, που ελήφθη από σημείο εκτός οριοθετημένης (κατοικημένης) περιοχής, τα δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου ήταν πάνω από τα ανωτέρω αποδεκτά όρια.

Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της ανάλυσης, το Υπουργείο έλαβε περαιτέρω μέτρα. Ειδικότερα:

  • Περαιτέρω επιχωμάτωση της περιοχής με νέο χώμα ύψους 50cm
  • Περαιτέρω επικάλυψη της περιοχής με νέο χαλίκι ύψους 20cm
  • Κατασκευή τσιμεντένιας βάσης στις περιοχές διοίκησης, υποδοχής και καταγραφής ώστε να περιορίσει περαιτέρω τον όποιο δυνητικό κίνδυνο.

Με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει, θα διεξαχθεί εκ νέου έρευνα για τη λήψη πρόσθετων δειγμάτων εδάφους, ώστε να διασφαλισθεί ότι κανείς δεν εκτίθεται σε κίνδυνο.

Παράλληλα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του και, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωράει στην κατασκευή νέας κλειστής / ελεγχόμενης δομής στο νησί.

«Μέχρι σήμερα, είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν προκύψει τέτοια επίπεδα παρουσίας μόλυβδου εντός της οριοθετημένης περιοχής, τα οποία να απαιτούν ειδικότερες παρεμβάσεις και αναθεώρηση του σχεδιασμού των κατασκευαστικών έργων στην προσωρινή δομή. Το επόμενο διάστημα θα γίνει από την πλευρά μας επιτόπια παρέμβαση – ενημέρωση τόσο των αιτούντων άσυλο / μεταναστών, όσο και των εργαζομένων στη δομή» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος

Αναφορικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα
επίπεδα μολύβδου στο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου στη Λέσβο, οι Γιατροί Χωρίς
Σύνορα τονίζουν ότι «είναι εξωφρενικό να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί
σε έναν τέτοιο κίνδυνο και είναι ντροπή για την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, είναι γνωστό ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα μολύβδου σχετίζονται με θάνατο από καρδιαγγειακές βλάβες, ενώ η έκθεση σε μόλυβδο σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, όπως μειωμένη γονιμότητα, αναπτυξιακές επιδράσεις σε μωρά και παιδιά, βλάβες σε όργανα λόγω παρατεταμένης ή επαναλαμβανόμενης έκθεσης και καρκίνο.

»Μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν πρέπει να απαντηθούν άμεσα. Γιατί δεν
ενημέρωσαν νωρίτερα για τη μόλυνση, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του
Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν αυτά τα ευρήματα από τις 8
Δεκεμβρίου 2020; Ποια είναι τα ακριβή ευρήματα και ποιες περιοχές έχουν
μολυνθεί και σε ποιο βαθμό; Ποια είναι τα διεθνή πρότυπα που
χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη μέτρηση; Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι δεν
υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο. Με βάση ποια επιστημονική
ανάλυση, τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο είναι αρκετά για την
προστασία όσων ζουν στον καταυλισμό;

»Για άλλη μια φορά, είναι σαφές ότι χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά δεν είναι
ασφαλείς στο νησί της Λέσβου, ενώ αυτή η ανάλυση έρχεται ήδη αργά, δηλαδή
πέντε μήνες μετά τη δημιουργία του καταυλισμού.

»Οι ελληνικές αρχές και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν αμέσως και να μεταφέρουν
τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος τώρα. Φτάνει πια! Αρκετά!»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ