ΕΛΛΑΔΑ

Απόπειρα βιασμού από ειδικό φρουρό στην Κρήτη: Ο Άρειος Πάγος ζητά επανεξέταση ποινής

Απόπειρα βιασμού από ειδικό φρουρό στην Κρήτη: Ο Άρειος Πάγος ζητά επανεξέταση ποινής
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πίσω στο Εφετείο Κρήτης για επανεξέταση της ποινής κάθειρξης επτά ετών και 10 ημερών που έχει επιβληθεί σε ειδικό φρουρό για την απόπειρα βιασμού γυναίκας με την οποία διατηρούσε στο παρελθόν σύντομο δεσμό, έστειλε ο Άρειος Πάγος την υπόθεση μετά την εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ανάπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο Κρήτης προκειμένου να επανεξετάσει τις ποινές που επιβλήθηκαν για τα αδικήματα:

α) της απόπειρας βιασμού και

β) της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αλλά και για κάνει επανακαθορισμό της συνολικής ποινής, ενώ οι αρεοπαγίτες διέγραψαν την παρεπόμενη ποινή της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του για δύο έτη, που του είχε επιβληθεί, καθώς με τον νέο Ποινικό Κώδικα δεν υφίσταται ως παρεπόμενη ποινή.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο πρώην ειδικός φρουρός, επιστρέφοντας τον Νοέμβριο του 2012 από διασκέδαση σε κλαμπ της Κρήτης μαζί με τρεις συναδέλφους του και αφού είχαν καταναλωθεί μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μπήκε λίγο πριν χαράξει μέσα στο σπίτι του θύματος που είχαν στο παρελθόν μικρής διάρκειας σχέση, επιχείρησε να την βιάσει κατ΄επανάληψη, ασκώντας της παράλληλα και σωματική βία.

Η γυναίκα αντιστάθηκε σθεναρά και πάλεψε με το κατηγορούμενο και κάποια στιγμή πρόλαβε η παθούσα και πήρε το κινητό της από τη θέση που βρισκόταν και με γρήγορες κινήσεις το έβαλε κάτω από το κρεβάτι και πάτησε το πλήκτρο της τελευταίας κλήσης.

Στο τηλεφώνημα απάντησε ο αδελφός της ο οποίος έμενε σε παραδιπλανό διαμέρισμα της ίδιας πολυκατοικίας, όπου έσπευσε στο διαμέρισμα της αδερφής του, κυνήγησε με το μηχανάκι του τον δράστη ο οποίος του ξέφυγε μεν, αλλά συγκράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του.

Τελικά, ο δράστης προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ, όπου και εντοπίσθηκε ελαφρά τραυματισμένος.

Ο ειδικός φρουρός υποστήριξε ότι εκείνη «του άνοιξε την πόρτα λόγω της υπάρχουσας μεταξύ τους ερωτικής σχέσης και ότι πήγε για να της ζητήσει να κάνουν έρωτα, όπως είχαν πράξει δυο φορές το τελευταίο δεκαπενθήμερο».

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του, με το σκεπτικό ότι «ακόμα και ερωτική σχέση να υπήρχε μεταξύ τους, από τη στιγμή που εκείνη δεν συνήνεσε στην ερωτική συνεύρεση και του το κατέστησε γνωστό και μάλιστα αντέδρασε σθεναρά, η εκ μέρους του άσκηση βίας προκειμένου να την εξαναγκάσει στη συνουσία ή σε ανοχή ασελγών πράξεων που επεδίωκε στοιχειοθετεί το έγκλημα της απόπειρας βιασμού, διότι ο νόμος προστατεύει τη γενετήσια ελευθερία του ατόμου, το οποίο είναι ελεύθερο να αυτοδιαθέσει τον εαυτό του και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να συνευρεθεί με κάποιον χωρίς την συναίνεσή του».

Στην απολογία του ενώπιον του ακροατηρίου ο ειδικός φρουρός «δεν αρνήθηκε ότι επέμενε στην παθούσα «να κοιμηθεί μαζί του» και ότι εκείνη αρνιόταν πεισματικά πράγμα που το θεώρησε απόρριψη και τον εξόργισε γιατί θίχτηκε ο εγωισμός του, καθώς όπως είπε «μέχρι τότε δεν τον είχε απορρίψει γυναίκα».

Το Εφετείο Κρήτης, κατά την πλειοψηφία έκρινε, ότι ο ειδικός φρουρός «τέλεσε το έγκλημα της απόπειρας βιασμού, καθόσον άσκησε σωματική βία σε βάρος της εγκαλούσας με σκοπό να κάμψει την αντίσταση αυτής και να την εξαναγκάσει σε κατά φύση και παρά φύση συνουσία, πλην, όμως, ο σκοπός του δεν επιτεύχθηκε, καθόσον η σθεναρή αντίσταση της εγκαλούσας, η ικανότητα αυτής να επινοήσει τρόπο χρησιμοποίησης του κινητού της τηλεφώνου και οι κραυγές της, προκάλεσαν την εμφάνιση του αδελφού της στο διαμέρισμα της εγκαλούσας, η οποία ματαίωσε τα σχέδια του κατηγορούμενου».

Ο ειδικός φρουρός προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον απόφαση. Οι αρεοπαγίτες από τους λόγους που επικαλέστηκε, δέχθηκαν μόνο τις επιεικέστερες ρυθμίσεις του νέου Ποινικού Κώδικα που ισχύουν από 18.11.2019 και απέρριψε όλους τους υπόλοιπους ισχυρισμούς.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ