ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη δόση

Εμβολιασμός: Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη δόση
INTIME

Την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης του απαιτούμενου διαστήματος για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανοσία του εμβολιασθέντος, τόνισε εκ νέου σήμερα,  η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αφού επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο φάσεις, της πρώτης και της δεύτερης δόσης, τόνισε πως, «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος».

«Είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα που συστήνεται και είναι αυστηρό, μετά από 21 ημέρες, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να μπορέσει να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος αυτό που θα λέγαμε το «διαβατήριο» για την ανοσία του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε στη συζήτηση που όπως είπε γίνεται αυτές τις μέρες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για διάφορα χρονοδιαγράμματα που τροποποιούν το σχήμα το οποίο τηρούμε στη χώρα μας από 4, 6 μέχρι 12 εβδομάδες για να γίνεται η δεύτερη δόση.

«Αυτό δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική του δικού μας εμβολιασμού, που είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές των κλινικών μελετών που έχουν αποδώσει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα με αυτό το σχήμα», ξεκαθάρισε η ίδια.

Αλλά και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στο ρυθμό εμβολιασμού, ο οποίος όπως είπε έχει αυξηθεί αυτές τις ημέρες, ξεπερνώντας τους 17.000 καθημερινά, ανέφερε από την πλευρά του, ότι η χώρα μας από την πρώτη στιγμή επέλεξε ως τακτική, να εξασφαλίζει για κάθε έναν πολίτη που εμβολιάζεται και τη δεύτερη δόση.

«Και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολούθησαν αυτή την τακτική, κάποιες χώρες επέλεξαν να έχουν ένα πιο γρήγορο ρυθμό. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο, και φάνηκε, ότι σε περίπτωση που έχουμε κάποιες καθυστερήσεις ή ανακατανομές στις παραδόσεις, να υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για τους πολίτες», σημείωσε ο ίδιος.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων και τα αντισώματα αυτά δημιουργούνται από την ημέρα του εμβολιασμού σιγά-σιγά για να φτάσουν γύρω στη 15η ημέρα ένα επίπεδο, προστατευτικό κατά 52%.

Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95% και αυτή είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την προστασία του ατόμου.

Μάλιστα, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι στα ηλικιωμένα άτομα, που ήταν η ομάδα που εκλήθη από τις πρώτες να εμβολιαστεί, υπάρχει μία σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και καλύτερη από νεότερων ατόμων.

Οι αριθμοί

Όπως τόνισε ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη σημερινή ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα, στο σύνολο έχουμε φτάσει 176.689 εμβολιασμούς, 168.809 αφορούν την πρώτη δόση και 7.880 συμπολίτες μας έχουν συμπληρώσει και τις δύο δόσεις.

Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69.000 πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88.000 υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας.

Σε ό,τι αφορά στα ραντεβού, μέχρι στιγμής, έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού: 245.000 ραντεβού αφορούν την πρώτη δόση και 404.000 ραντεβού τη δεύτερη δόση. Τα ραντεβού είναι: 25.000 υγειονομικοί, 105.000 πολίτες άνω των 85 ετών και 115.000 πολίτες άνω των 80 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς ανθρώπων της ηλικιακής ομάδας 80-84 ετών.

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε αυξήσει τη δυναμικότητα του συστήματος και του ρυθμού εμβολιασμού. Ο μέσος όρος των τελευταίων ημερών ξεπερνάει τις 16 χιλιάδες εμβολιασμούς. Με βάση και τους σημερινούς εμβολιασμούς η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι «λειτουργούν αυτή τη στιγμή 390 εμβολιαστικά κέντρα, και στα νοσοκομεία και στα κέντρα Υγείας».

«Τα εμβολιαστικά κέντρα αναπτύσσονται ανάλογα της διαθεσιμότητας των εμβολίων» επανέλαβε ακόμα μια φορά ο κ. Θεμιστοκλέους. «Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες, έτσι ώστε να μπορούμε να αναπτύσσουμε εμβολιαστικά κέντρα» μέσω του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα Υγείας, όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, ανάλογα προς την αύξηση των διαθέσιμων εμβολίων.

Επίσης προσέθεσε ότι το σύστημα εμβολιασμού προσαρμόστηκε εύκολα για την χορήγηση αντί για πέντε, έξι δόσεων ανά φιαλίδιο.

Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού, έως την αρχή του καλοκαιριού το μεγαλύτερο μέρος των ευάλωτων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ