ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα Prorata: Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης το 65% των γυναικών

Έρευνα Prorata: Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης το 65% των γυναικών
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Yorgos Karahalis

Έρευνα για την σεξουαλική παρενόχληση ή σεξουαλική κακοποίηση γυναικών στην Ελλάδα διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης PRORATA, μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου και το «ντόμινο» καταγγελιών που ακολούθησαν.

Όπως επισημαίνει η PRORATA, τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν τα όρια της ανεκτικότητας απέναντι στα φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης που σχετίζονται με το φύλο, ενώ επιβεβαιώνουν την σχετικά πιο διευρυμένη ανοχή των ανδρών απέναντι σε αυτά.

Το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης με τους χώρους εργασίας και τα περιστατικά στον δρόμο να αποτελούν τα πιο συνηθισμένα μέρη στα οποία βιώνονται οι επιθέσεις

Σε ποσοστό 87% οι ερωτηθέντες απαντούν ότι είναι δύσκολο να δικαιωθεί το θύμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, ανδρών και γυναικών, το 83% εκτιμά πως ο κύριος λόγος για τον οποίο μια γυναίκα καταγγέλλει δημόσια ένα περιστατικό παρενόχλησης ή κακοποίησης είναι ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Ευρείας αποδοχής τυγχάνει η άποψη ότι «με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να οδηγηθούμε σε ‘‘ποινικοποίηση’’ του φλερτ», ειδικά μεταξύ των ανδρών. Στο σύνολο των ερωτηθέντων το 41% συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη και το 57% διαφωνεί. Μεταξύ αντρών, το 58% υιοθετεί την εν λόγω γνώμη.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα της PRORATA

Ανδρικές συμπεριφορές που συχνά αποτελούν ενέργειες παρενόχλησης θεωρούνται το σχόλιο κάποιου ατόμου με το οποίο δεν έχουν υπάρξει ερωτικές επαφές και στο οποίο εμπεριέχονται σεξουαλικοί υπαινιγμοί, καθώς και το επίμονο κοίταγμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Αντίθετα, η πλειοψηφία των γυναικών δεν προσλαμβάνει το σφύριγμα στο δρόμο ή το κλείσιμο του ματιού ως σεξουαλική παρενόχληση, αν και σημαντική μερίδα γυναικών απαντάει πως το αν είναι ή δεν είναι παρενόχληση το κάθε ένα από τα παραπάνω εξαρτάται και από την περίσταση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 22 και 24 Ιανουαρίου 2021 σε πανελλαδικό δείγμα 1.115 ατόμων και αποτυπώνει τα όρια της ανεκτικότητας απέναντι στα φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης που σχετίζονται με το φύλο. Επίσης επιβεβαιώνουν τη σχετικά πιο διευρυμένη ανοχή των ανδρών απέναντι σε αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ