ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση στα σύνορα με την πΓΔΜ - Οι Σκοπιανοί συνέλαβαν δεκάδες φωτορεπόρτερ

Ένταση στα σύνορα με την πΓΔΜ - Οι Σκοπιανοί συνέλαβαν δεκάδες φωτορεπόρτερ
REUTERS/Stoyan Nenov

 Περισσότεροι από 50 φωτογράφοι και μέλη ΜΚΟ έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί Έλληνες, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από τους εκπροσώπους του Τύπου που βρίσκονται εκεί.

Οι φωτορεπόρτερ καθώς και οι άνθρωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συνόδευαν τους μετανάστες στην προσπάθειά τους να διαβούν τα σύνορα και την στιγμή που τους ακολούθησαν στο έδαφος της πΓΔΜ, τους συνέλαβαν αμέσως. Κατόπιν, τους μετέφεραν στο στρατόπεδο της Γευγελής, όπου και παραμένουν, αναμένοντας την απελευθέρωσή τους και την επιστροφή στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στρατιώτες και αστυνομικοί σταμάτησαν την πορεία των μεταναστών και τους εγκλώβισαν στο σημείο που βρίσκονταν με σκοπό να τους ωθήσουν ξανά στην Ελλάδα.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, είναι μέρος μίας μεγάλης ομάδας η οποία έφυγε το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανάμεσα στους τουλάχιστον 20 φωτορεπόρτερ που συνελήφθησαν βρίσκεται και ο συνεργάτης του, Γιάννης Κολεσίδης.

Οι συλληφθέντες φωτορεπόρτερ οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής μέσω του χωριού Μόι, ενώ αυτή την ώρα, σύμφωνα με το Reuters, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των Αρχών της πΓΔΜ που στόχο έχει να αποτρέψει το πέρασμα μεταναστών στα εδάφη της χώρας.

Οι φωτορεπόρτερ δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν. «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού», δήλωσε ο Γιάννης Κολεσίδης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Έφυγαν από την Ειδομένη και αναζητούν πέρασμα στην πΓΔΜ

Περισσότεροι από χίλιοι μετανάστες που βρίσκονταν στον λασπότοπο της Ειδομένης, όπου ζουν υπό κακές συνθήκες, εγκατέλειψαν τον πρόχειρο καταυλισμό και ξεκίνησαν να αναζητούν πεζή σημείο από το οποίο θα μπορέσουν να περάσουν στη γειτονική χώρα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μητέρες με παιδιά στα χέρια επιχειρούν να περάσουν από ορμητικό χείμαρρο, κινδυνεύοντας να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

Νωρίτερα, όμως, τρεις μετανάστες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν κοντά στη Γευγελή, επιχειρώντας να περάσουν από ποτάμι κάνοντας την ίδια διαδρομή, με αυτήν που ακολουθεί τώρα το "καραβάνι" των μεταναστών.

Άλλοι 23 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή. Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι 23 που διασώθηκαν, είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της πΓΔΜ, από το ίδιο πέρασμα στο οποίο επιχειρεί να μεταβεί η ομάδα των μεταναστών.

Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει.

Η «Έξοδος» των προσφύγων

Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», κατευθύνθηκαν στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκαν στο χωριό Χαμηλό. Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, άγνωστος φέρεται να μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό την Κυριακή, όπου αναφέρονταν ότι τα σύνορα είναι "εικονικά κλειστά" και αν περπατήσουν 5 χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν. Το συγκεκριμένο πέρασμα που βρίσκεται κοντά στο χωριό Χαμηλό και χρησιμοποιούνταν από τους διακινητές το περασμένο καλοκαίρι.

Αν και γνωρίζουν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην πΓΔΜ, έχουν φορτωθεί όλα τα υπάρχοντά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους. Ανάμεσά τους και ο 65χρονος Νουρ Εντίν ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Όπως εξήγησε μάλιστα η κόρη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του».

Διαβάστε ακόμη

Ομάδα προσφύγων εγκατέλειψε την Ειδομένη και αναζητά πέρασμα προς την πΓΔΜ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ