ΕΛΛΑΔΑ

Τάκης Λαμπρόπουλος: Πέθανε ο άνθρωπος που άλλαξε την ελληνική δισκογραφία

Τάκης Λαμπρόπουλος: Πέθανε ο άνθρωπος που άλλαξε την ελληνική δισκογραφία
Screen grab/YouTube

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών, πέθανε ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας Τάκης Λαμπρόπουλος, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια μουσική παρακαταθήκη.

Ο άνθρωπος που στα 28 του χρόνια, ανέλαβε την διεύθυνση της Columbia, θεωρείται ότι έφερε επανάσταση στην ελληνική δισκογραφία.

Μέλος της αυτοδημιούργητης μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας των Αδελφών Λαμπρόπουλων, ο Τάκης Λαμπρόπουλος γεννήθηκε το 1930 και πολύ σύντομα έκανε μια σειρά από τολμηρά καλλιτεχνικά, αλλά και επιχειρηματικά βήματα, που άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Επί των ημερών του, προσκάλεσε στην εταιρία του, την Columbia, σπουδαίους Έλληνες ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσο, Αναγνωστάκη) αλλά και νέους μουσικούς, όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο. Διόρισε τον Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων και έφερε στο προσκήνιο νέες φωνές όπως της Μοσχολιού, του Αγγελόπουλου, του Διονυσίου, της Φαραντούρη, της Γαλάνη, του Νίκου Ξυλούρη.

Επίσης, καθιερώνοντας το εικαστικό εξώφυλλο, με έργα μεγάλων ζωγράφων όπως των Τσαρούχη, Μόραλη, Εγγονόπουλου, Μποστ, Αργυράκη, άλλαξε την αισθητική των εξώφυλλων δίσκων.

Καθιέρωσε τα ημίωρα των δισκογραφικών εταιρειών στο ραδιόφωνο και επέβαλε ως σήμα της Columbia την εισαγωγή της «Συννεφιασμένης Κυριακής» του Βασίλη Τσιτσάνη.

Επέβαλε τη σειρά «πρώτη εκτέλεση» σε όλους τους συνθέτες, διαφυλάσσοντας το κύρος των πρώτων εκτελέσεων και επανέφερε στο προσκήνιο το ρεμπέτικο τραγούδι, με τους Μπιθικώτση, Π. Πάνου, Γαβαλά, Λύδια.

Τα τελευταία πολλά χρόνια ζούσε μεταξύ Κέρκυρας - Λονδίνου και Ελβετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ