ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Μάτι: Τρίτο «όχι» στο αίτημα του ανακριτή για αναβάθμιση της κατηγορίας

Φωτιά Μάτι: Τρίτο «όχι» στο αίτημα του ανακριτή για αναβάθμιση της κατηγορίας
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για τρίτη φορά απορρίφθηκε το αίτημα του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη για αναβάθμιση της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα σε βάρος τουλάχιστον 10 υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που εμπλέκονται στην υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, όπου κάηκαν ζωντανοί 102 συνάνθρωποι μας το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης που μελέτησε το νέο ανακριτικό αίτημα, κατέληξε στην απόρριψή του, κρίνοντας ότι δεν έχουν προκύψει νεότερα στοιχεία για τη θεμελίωσή του, όπως άλλωστε είχαν κρίνει και προηγουμένως άλλοι δύο συνάδελφοί του.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ανακριτής, κρίθηκε ότι δεν αποτελούν νέα πραγματικά περιστατικά που ανάγονται στο χρόνο διάπραξης των εξ αρχής διωχθέντων πλημμελημάτων και ως εκ τούτου δεν ήταν ικανά να θεμελιώσουν «ενδεχόμενο δόλο», όπως απαιτεί ο νόμος.

Πάντως εισαγγελικές πηγές διευκρίνιζαν σε όλους τους τόνους ότι η Εισαγγελία δεν είχε λόγο να μην προχωρήσει στην άσκηση βαρύτερων διώξεων για μια τόσο σοβαρή υπόθεση με 102 νεκρούς, δεκάδες εγκαυματίες και κατεστραμμένες περιουσίες, αν υπήρχαν τα απαραίτητα από το νόμο στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι στο 3ο κατά σειρά αίτημά του ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης ζητούσε την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για το κακούργημα της «θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο» σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη στο Μάτι Αττικής.

Κι αυτό διότι κατά την κρίση του «σε βάρος τους δεν προκύπτουν απλώς σοβαρές ενδείξεις για αμέλεια ως προς τα καθήκοντά τους, η οποία οδήγησε αιτιακά σε θανάτους και σωματικές βλάβες, αλλά σοβαρές ενδείξεις για ενδεχόμενο δόλο ως προς την πρόκληση του κινδύνου, ήτοι ενδεχόμενο δόλο για την τοποθέτηση των θυμάτων από ασφαλή σε μη ασφαλή θέση που τα κατέστησε αβοήθητα και μη δυνάμενα να διαφύγουν του κινδύνου καθώς και τον ενδεχόμενο δόλο για την άφεση των θυμάτων αβοήθητων...».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ