ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Σύψας για σχολεία: «Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα»

Κορωνοϊός - Σύψας για σχολεία: «Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα»
INTIME

«Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα» τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας, ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Όπως είπε ο κ. Σύψας και σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Από τη στιγμή που η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» ίσχυσε εκείνη η απόφαση.

«Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος επεσήμανε, ακόμη, ότι «αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα. Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια».

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα ή και νωρίτερα θα παρθούν αποφάσεις. «Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά

«Εγώ θα επιθυμούσα να υπάρχει ένα καθολικό lockdown για δυο βδομάδες, μέχρι να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή», τόνισε.

Τέλος, χαρακτήρισε ασταθείς επιδημιολογικά τους επόμενους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ο καθηγητής, λέγοντας πως σίγουρα μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.

Κεραμέως: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Το πρωί του Σαββάτου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τις πόρτες τους τα σχολεία τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στο OPEN, η κ. Κεραμέως τόνισε πως η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και θα γίνει με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Επανέλαβε δε, πως τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά σε ολόκληρη τη χώρα ενώ τα λύκεια που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.

«Τα παιδιά στα λύκεια έχουν πιο έντονη επαφή μεταξύ τους. Παρακαλώ εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως ο δείκτης θετικότητας των τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω κορωνοϊού είναι στο 0,3%.

Εξήγησε δε, πως έχουν γίνει προσλήψεις ψυχολόγων για να βοηθηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα ενώ παράλληλα έχει μειωθεί η ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, η υπουργός Παιδείας είπε:

«Οι ειδικοί προτείνουν οι αθλητικές δραστηριότητες να γίνονται σε σταθερές ομάδες. Για να ανοίξουν τα γυμνάσια αποφασίστηκε να περιοριστεί το εμπόριο. Θα έχουμε κρούσματα, είναι λογικό. Το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία».

Αναφορικά με τα φροντιστήρια και τη λειτουργία τους, η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι ακόμη οι ειδικοί δεν έχουν εισηγηθεί να ανοίξουν.

Όπως είπε, μάλιστα, οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ’ αποστάσεως.

Σχολιάζοντας πρόταση να μοιραστούν οι μαθητές σε άλλες αίθουσες για να είναι μικρότερος ο αριθμός τους ανά τμήμα, η κ. Κεραμέως είπε:

«Nα είμαστε λίγο ρεαλιστικοί, δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε τους χώρους σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και για τους εκπαιδευτικούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ