ΕΛΛΑΔΑ

Η έξοδος της Ειδομένης

Η έξοδος της Ειδομένης
Eurokinissi

Ένα φυλλάδιο που μοιράστηκε από άγνωστους στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης ήταν αρκετό να ξεσηκώσει εκατοντάδες πρόσφυγες που προσπάθησαν ξαφνικά να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στην ΠΓΔΜ.

Οι πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν το ποτάμι και να μπουν σε εδάφη της ΠΓΔΜ. Αποτέλεσμα: τρεις μετανάστες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν κοντά στη Γευγελή, επιχειρώντας να διασχίσουν ποτάμι κάνοντας την ίδια διαδρομή με αυτήν που ακολούθησε αργότερα το "καραβάνι" των προσφύγων.

Με πυξίδα τον χάρτη που υπήρχε στο φυλλάδιο οι πρόσφυγες επιχείρησαν τη μεγάλη φυγή. Όσοι κατάφεραν -περίπου 700- να περάσουν συνελήφθησαν από τις Αρχές των Σκοπίων και πιθανότατα σήμερα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Συλλήψεις φωτορεπόρτερ και μελών ΜΚΟ

Περισσότεροι από 50 φωτογράφοι και μέλη ΜΚΟ συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί Έλληνες.

Οι
φωτορεπόρτερ καθώς και οι
άνθρωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συνόδευαν τους μετανάστες στην προσπάθειά τους να διαβούν τα σύνορα και την στιγμή που τους ακολούθησαν στο έδαφος της πΓΔΜ, τους συνέλαβαν αμέσως. Οι φωτορεπόρτερ δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν. «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού», δήλωσε ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κολεσίδης του ΑΠΕ, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ανάμεσα στους Έλληνες φωτορεπόρτερ είναι οι Δημήτρης Τοσίδης, Γιάννης Λιάκος, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης και Μάριος Κάτσης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στρατιώτες και αστυνομικοί σταμάτησαν την πορεία των μεταναστών και τους εγκλώβισαν στο σημείο που βρίσκονταν με σκοπό να τους ωθήσουν ξανά στην Ελλάδα.

Γ. Κυρίτσης: Υπάρχει θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης αποκάλυψε ότι μετά τη μαζική φυγή από την Ειδομένη ότι «υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση ομάδας ατόμων που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή».

Είπε ότι «έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που πέρασαν μέσα από χείμαρους και ποτάμια». «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία».

«Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη. Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους», είπε ο κ. Κυρίτσης σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και μετέφερε έκκληση της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην εμπιστεύονται ψέματα που διανέμονται π.χ. μέσω φυλλαδίων από «επιτήδειους» και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά, αντίθετα, να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να αντιληφθούν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη. Η έκκληση απευθύνεται επιπλέον, όπως είπε, και στις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους «να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».

Η θέση της κυβέρνησης

«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απαντώντας σε ιταλικά δημοσιεύματα. «Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη

Ομάδα προσφύγων εγκατέλειψε την Ειδομένη και αναζητά πέρασμα προς την πΓΔΜ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ