ΕΛΛΑΔΑ

Καλίν: Η επανέναρξη των συνομιλιών σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας

Καλίν: Η επανέναρξη των συνομιλιών σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας
AP Photo/Emrah Gurel

«Σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την ισορροπία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» χαρακτήρισε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν, σε διάλεξη μέσω βιντεοκλήσης με θέμα «Αρχές και προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» στη Σχολή Διπλωματίας του Καχραμάνμαρας.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Καλίν είπε πως η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας τάξης στην οποία θα επικρατεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Κόλπου και την Αφρική.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την ενεργή διπλωματία για την επίλυση κρίσεων από τη συσσώρευση περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων.

«Με την γεμάτη όραμα ηγεσία του Προέδρου μας, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτήν την εμπειρία αποτελεσματικά από τώρα και στο εξής. Από το Ιράκ έως τη Συρία, τον Καύκασο, τη Λιβύη και όλες τις άλλες περιοχές, η Τουρκία, θα συνεχίσει να εφαρμόζει την εξωτερική της πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τη γεωγραφία της καθώς και τα στοιχεία που απαιτούν τα εθνικά της συμφέροντα, με ένα όραμα εξωτερικής πολιτικής που θα εστιάζει στον άνθρωπο, την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό» ανέφερε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, ο Καλίν δήλωσε:

«Χάρη στην γεμάτη όραμα ηγεσία του Προέδρου μας, ξεκίνησε ξανά μετά από 5 χρόνια. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Οι σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τόσο τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τις ισορροπίες Αιγαίου-Ανατολικής Μεσογείου και θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά σε αυτήν τη διαδικασία από εδώ και στο εξής».

Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα του για καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι με την έναρξη της διοίκησης του Μπάιντεν θα προκύψουν νέες ευκαιρίες στις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής. Έχουμε αρχίσει να κάνουμε επαφές με τους ομολόγους μας» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ