ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ιερείς τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Ιερείς τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη
INTIME/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε ιερείς εντοπίζονται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη μετέβησαν εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά τον εντοπισμό του στελέχους της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην περιοχή.

Οι δύο άνδρες έφτασαν στη Μητρόπολη Νεαπόλεως, όπου σύμφωνα με το GRtimes.gr, αυτή την ώρα πραγματοποιούν έκτακτη σύσκεψη.

Η μετάβαση του υφυπουργού και του προέδρου του ΕΟΔΥ κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίζεται στη χώρα μας, ωστόσο έχουν ήδη βρεθεί τουλάχιστον 66 του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και έτσι δεν προκαλεί καμία έκπληξη στους ειδικούς που ο κορωνοϊός ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019 δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που μεταδίδεται τώρα ανά τον πλανήτη.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής προκαλεί μια κάποια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Και αυτό γιατί, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της βρετανικής παραλλαγής, φαίνεται πως η μετάλλαξη αυτή είναι πιο μεταδοτική.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι είναι πιο θανατηφόρα.

Ο εντοπισμός του νέου αυτού στελέχους έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 2020, με τις Αρχές της Νοτίου Αφρικής να ανακοινώνουν πως εξαπλωνόταν ταχύτατα σε τρεις επαρχίες.

Η μετάλλαξη 501Υ.V2, όπως ονομάστηκε, έχει εντοπιστεί στη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, την Αυστρία και τη Ζάμπια.

Μάλιστα, αρκετές χώρες έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότιο Αφρική λόγω της μετάλλαξης αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ