ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της Αθήνας για τον λόφο Στρέφη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της Αθήνας για τον λόφο Στρέφη
CNN GREECE / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας εκπαιδευτικοί και κάτοικοι έξω από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, αντιδρώντας στις αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων, να παραχωρήσει, όπως υποστηρίζουν τον λόφο του Στρέφη σε ιδιωτική εταιρεία real estate.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα και ανήρτησαν πανό, ζητώντας την άμεση παύση των διαδικασιών παραχώρησης του λόφου του Στρέφη σε ιδιώτες.

Η διαμαρτυρία έγινε υπό την αυστηρή επιτήρηση της Αστυνομίας, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ έναντι του κορωνοϊού.

Κατά τα λοιπά, οι εκπαιδευτικοί της Β' ΕΛΜΕ Αθηνών καταγγέλλουν ότι δουλειά της εταιρείας αυτής είναι να μετατρέπει τις γειτονιές σε τουριστικά θέρετρα και στηρίζει τους κατοίκους.

Η ανακοίνωση της Β' ΕΛΜΕ Αθηνών

«Στις 18 Ιανουαρίου 2021 μέσα από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας έλαβε παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, απόφαση για αποδοχή «δωρεάς» έως 1 εκατ. ευρώ από την εταιρεία real estate με την επωνυμία Prodea Investments που αφορά στη μελέτη και διαμόρφωση του λόφου του Στρέφη.

Η εταιρεία με αυτό τον τρόπο θα επιβάλει εκείνα τα σχεδιαστικά πρότυπα, τα υλικά, ακόμη και τους προμηθευτές, εισπράττοντας έτσι σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό τα χρήματα που «δώρισε», ενώ ο δήμος που δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις προτεινόμενες από αυτήν εργασίες θα πληρώσει πολύ ακριβά με ζεστό δημόσιο χρήμα.

Η Prodea είναι κτηματομεσιτική εταιρεία που βρίσκεται στην πρωτοπορία της μετατροπής των γειτονιών μας σε τουριστικά θέρετρα, με έντονη ενασχόληση στο airbnb, υπεύθυνη για την αύξηση των ενοικίων και κατ’ επέκταση για τον εκδιωγμό πολλών κατοίκων από τα Εξάρχεια και από άλλες γειτονιές του κέντρου. Η ανάπλαση αυτή έχει σα στόχο να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες κερδοσκοπίας για την ενίσχυση των κερδών της, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και των πραγματικών αναγκών των κατοίκων με σκοπό φυσικά την εμπορική εκμετάλλευση της περιοχής.

Ο λόφος του Στρέφη είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και κοινωνικής ζωής του κέντρου της πόλης, που χρειάζεται συντήρηση. Τελευταία φορά που έγιναν σχετικά έργα ήταν το 1980. Το πράσινο συντηρείται ελάχιστα, ενώ η καθαριότητα του χώρου από τον δήμο είναι ελλιπέστατη. Ο λόφος φροντίζεται από τους κατοίκους της περιοχής, που ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση του πρασίνου και την καθαριότητα του.

Αυτή την ευθύνη οφείλει να αναλάβει ο Δήμος την καθαριότητα του χώρου, τη φροντίδα του πρασίνου την προσβασιμότητα σε όλους/ες, την πυρασφάλεια, τον επαρκή φωτισμό, τα έργα στήριξης των βράχων μέσα από τους δημοτικούς πόρους - που απλόχερα σπαταλά η Δημοτική αρχή σε ανώφελα έργα όπως ο Μεγάλος περίπατος- και με το προσωπικό του Δήμου.

Όχι στα σχέδια υιοθεσίας των δημόσιων χώρων από ιδιώτες που κερδοσκοπούν σε βάρος μας

Κάτω τα χέρια από το λόφο του Στρέφη και τους χώρους πρασίνου

Στηρίζουμε τους αγώνες των κατοίκων και τη διαμαρτυρία που οργανώνουν τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη στις 3.30μ.μ. έξω από το Δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά».

Μπακογιάννης: Ποιος και γιατί φοβάται την αλλαγή στον λόφο του Στρέφη;

Την δική του απάντηση σε όσους αντιδρούν στην σχεδιαζόμενη ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη, στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», δίνει με ανάρτησή του στα social media ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Ποιος και γιατί φοβάται την αλλαγή στον λόφο του Στρέφη; Τόσα χρόνια στην εγκατάλειψη, ο πανέμορφος αυτός λόφος, έχει αποκοπεί από τη γειτονιά και έχει παραδοθεί στη βρωμιά, στην ηχορύπανση, τα ναρκωτικά, τους εμπόρους, το σκοτάδι και σε εκείνους που το θεωρούν «τσιφλίκι» τους», αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων στην ανάρτησή του και συνεχίζει:

«Ως εδώ. Είμαστε αποφασισμένοι να αποδοθεί ξανά ο λόφος ως πραγματικός, ελεύθερος χώρος σε όλες και σε όλους. Να περπατάμε μέρα νύχτα, να παίζουν τα παιδιά, να κυκλοφορούμε ελεύθερα. Να είναι ο λόφος ανοιχτός και για τους επισκέπτες από άλλες περιοχές για το καλό και των καταστημάτων της Αθήνας. Και προχωράμε στην ανάπλασή του με ένα έργο που τίθεται σε διαβούλευση από τους ανθρώπους της γειτονιάς».

Το αντεπιχείρημα κάποιων; Ότι δήθεν τον «ξεπουλάμε», επειδή πραγματοποιείται με τη δωρεά ιδιωτών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου». Κάτι που κάνουν εκατομμύρια εταιρείες στον κόσμο, σε εκατοντάδες πόλεις για την προβολή της εταιρικής-κοινωνικής τους ευθύνης. Όπως δηλαδή «ξεπουλήθηκε» η πλατεία Ομόνοιας, το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, τα pocket parks και τόσα άλλα», συμπληρώνει και καταλήγει:

«Η Αθήνα δεν μπορεί όμως να είναι όμηρος ιδεοληψιών και σκοπιμοτήτων. Αυτοί που προσπαθούν με ψέματα να σταματήσουν την ανάπλαση, υπερασπίζονται στην πράξη την σημερινή απαξίωσή του. Να είμαστε ξεκάθαροι, ο λόφος και κάθε δημόσιος χώρος δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στους Αθηναίους. Και οι Αθηναίοι εκπροσωπούνται, ψηφίζουν, συμμετέχουν και αποφασίζουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ