ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη κακοκαιρία στην Πάτμο - Κλειστά όλα τα σχολεία

Έντονη κακοκαιρία στην Πάτμο - Κλειστά όλα τα σχολεία
INTIME/ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Δύσκολες στιγμές ζει τις τελευταίες ώρες η Πάτμος όπου μεγάλο μέρος του νησιού έχει πλημμυρίσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στις μετακινήσεις

Λόγω των πολύ δυσμενών και επικίνδυνων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, με απόφαση Δημάρχου, σήμερα Τρίτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πατμιάδα) θα παραμείνουν κλειστά για την ασφάλεια των παιδιών.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η ζώνη βροχών και καταιγίδων που έχει σχηματιστεί κατά μήκος του Ανατολικού Αιγαίου, θα επεκταθεί σήμερα νοτιότερα επηρεάζοντας με ισχυρά φαινόμενα περιοχές από τις Ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα στο νότιο άκρο της.

Μάλιστα, τα φαινόμενα εκτός από μεγάλη κατά διαστήματα ένταση θα παρουσιάσουν και εμμονή, ενώ αυξημένη εκτιμάται η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων κυρίως στις νοτιότερες περιοχές.

Τα νησιά που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεαστούν από ισχυρά φαινόμενα είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και η Αμοργός, περιοχές όπου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Σοκ στην Αλεξανδρούπολη

Την ίδια ώρα η θλίψη είναι μεγάλη μετά τον θάνατο του 46χρονου πυροσβέστη στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα που πατέρας τριών παιδιών είχε πάει για τον απεγκλωβισμό μαθητών και εκπαιδευτικών σε σχολείο της κοινότητας Απαλός.

Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται από χθες Δευτέρα ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, προκειμένου να στηρίξει την οικογένεια του 46χρονου Αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, όταν παρασύρθηκε από όγκο νερών εντός τσιμενταύλακα.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εκφράσω, σαν Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, τη βαθιά θλίψη και την οδύνη μου για το περιστατικό στο οποίο χάθηκε ένας λεβέντης, ένα παλικάρι από το Πυροσβεστικό Σώμα, από την οικογένεια του Πυροσβεστικού Σώματος, εκτελώντας το καθήκον του με επιμέλεια, με αυτοθυσία, για να καταφέρουμε να απομακρύνουμε και να διασώσουμε 21 παιδιά από ένα νηπιαγωγείο», δήλωσε ο κ. Κολοκούρης.

Χαρακτήρισε «πολύ αντίξοες» τις συνθήκες, διευκρινίζοντας πως «γι' αυτό το λόγο παρέστην άμεσα εδώ πέρα, ύστερα από εντολή των πολιτικών μου προϊσταμένων, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκου Χαρδαλιά και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη» και διαβεβαιώνοντας ότι «θα κάνω ό,τι πρέπει για την οικογένεια του εκλιπόντος. Θα σταθεί όλο το Πυροσβεστικό Σώμα και η πολιτική ηγεσία σύσσωμη, για να μπορέσουμε να δώσουμε ό,τι πρέπει σ' αυτή την οικογένεια που υπέστη τον άδικο χαμό του πυροσβέστη… Είναι θλιβερό, οδυνηρό, αυτό που συνέβη, κανένας δεν το ήθελε και θα φροντίσουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο για την οικογένειά του, έτσι ώστε ν' αναπαυθεί εν ειρήνη».

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε ακόμη ότι μαζί του μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη αξιωματικοί της ψυχοκοινωνικής μέριμνας «για να μπορέσουν να σταθούν και να μπορέσουν να στηρίξουν ψυχολογικά τα μέλη της οικογένειάς του... Λυπάμαι πάρα πολύ, είμαι συντετριμμένος και όλο το Πυροσβεστικό Σώμα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι είναι δυνατόν... Αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι να στηρίξω την οικογένεια του εκλιπόντος και να δώσω τις τιμές αυτές που αρμόζουν σ' έναν ήρωα πυροσβέστη που έπεσε στο καθήκον...».

Για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα, διαβεβαίωσε ότι «όλα θα έρθουν στο φως, θα γίνει έρευνα όπως πρέπει και τίποτα δεν θα μείνει κρυφό. Όλα θα έρθουν στην επιφάνεια, να είστε σίγουροι γι' αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο στις 16.00 στον Ι.Ν. του Αγ. Γεωργίου στη Νέα Χιλή του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Αναχώματα στον Έβρο

Αυξάνεται επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην περιοχή του Ερυθροποτάμου και του Μικρού Δερείου στον Εβρο.

Ετσι, η αντιπεριφέρεια Έβρου ενημερώνει τους δήμους Σουφλίου και Διδυμοτείχου, τις διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, καθώς και την XVI Μ/Κ ΜΠ/3Ο ΕΓ-50 ΜΗΧ.ΤΑΞ/3Ο ΕΓ να προβούν άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:

Οι δήμαρχοι θα μεριμνήσουν άμεσα για την ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών τους να μην πλησιάζουν τον Ερυθροπόταμο, το ρέμα του Μικρού Δερείου και τα αναχώματα αυτών, καθώς χαρακτηρίζονται επικίνδυνες περιοχές, και να απομακρύνουν έγκαιρα από αυτές μηχανήματα και εργαλεία. Επίσης και εάν απαιτηθεί, να συνεργάζονται με τη διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Έβρου, για άμεση επέμβαση-παρέμβαση με μέσα και προσωπικό.

Οι διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας θα ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον του Ερυθροποτάμου και του ρέματος του Μικρού Δερείου για την επικείμενη αύξηση των υδάτων, ώστε να επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις εκτροφές τους και να είναι σε επαφή με τις εν λόγω διευθύνσεις για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων. Τέλος, θα ενημερώσουν τον ΤΟΕΒ για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους.

Η διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Έβρου θα διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη/επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων και να ενημερώσει τους ΓΟΕΒ για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (αρδευτικά αντλιοστάσια, αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λπ.).

Η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ διά του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου θα παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ενημερώνει με σχετικό έγγραφο.

Τέλος, η XVI Μ/Κ ΜΠ-50 ΜΗΧ.ΤΑΞ ΠΕΖ θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια για τη διαχείριση αύξησης υδάτων στη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του.

Στο μεταξύ, σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Δήμος Διδυμοτείχου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μεγάλος όγκος υδάτων κατευθύνεται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα προς την κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, ενώ στο Μικρό Δέρειο το νερό πέρασε πάνω από τη γέφυρα» και ενημερώνει πως για κάθε περίπτωση άμεσης ανάγκης, οι κάτοικοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 6944069513 ή 6976699401.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ