ΕΛΛΑΔΑ

Νέες υποδομές διανομής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Νέες υποδομές διανομής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Η επέκταση του δικτύου και η κατασκευή νέου αγωγού που θα τροφοδοτήσει το Σουφλί και το Διδυμότειχο, συζητήθηκαν σε συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΔΑ με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Η πορεία εξέλιξης του έργου ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και η προοπτική δημιουργίας νέων υποδομών για την ενεργειακή κάλυψη και άλλων περιοχών της ακριτικής Περιφέρειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστο Μέτιο, στην Κομοτηνή.

Ο κ. Τσάκας ενημέρωσε τον κ. Μέτιο ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την Καβάλα και την Ορεστιάδα. Τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τον Μάρτιο του 2021 και, παράλληλα με αυτά, θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι στις παραπάνω έξι πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, θα κατασκευαστούν συνολικά 496 χιλιόμετρα δικτύου και θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών). Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από επιχορήγηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης του έργου φυσικού αερίου με την επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

Παράλληλα, εξετάστηκε η δυνατότητα κατασκευής ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου, από την περιοχή των Κήπων μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες στο Σουφλί και το Διδυμότειχο.

Και για τα δύο αυτά θέματα, η ΔΕΔΑ θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εταιρεία για την οικοδόμηση των πρώτων πράσινων δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΔΑ εκπονεί μελέτες για την εγκατάσταση μονάδων βιομεθανίου σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με στόχο το δίκτυο της Περιφέρειας να είναι έτοιμο να δεχθεί βιομεθάνιο και βιοϋδρογόνο που θα διανέμονται ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε σχετικά:

«Η ακριτική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρωτοπορεί. Από εδώ, θα ξεκινήσουν, το αμέσως επόμενο διάστημα, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της ΔΕΔΑ που θα φέρουν το φυσικό αέριο σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, από την ίδια Περιφέρεια θα ξεκινήσει η δημιουργία των πρώτων πράσινων δικτύων, ένα project που θα αποτελέσει πιλότο για όλη τη χώρα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, καθώς και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο για την πολύτιμη συμβολή τους στις προσπάθειες που καταβάλλουμε ώστε το φυσικό αέριο, αυτή η οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφής ενέργειας, να φθάσει σε κάθε γωνιά της ελληνικής περιφέρειας, αποφέροντας σημαντικές ωφέλειες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία».