ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Ειρήνη» - Αλλαγή σκυτάλης: Η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» αντικαθίσταται από τη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ»

Επιχείρηση «Ειρήνη» - Αλλαγή σκυτάλης: Η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» αντικαθίσταται από τη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ»
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΥΠΕΘΑ / ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Με εγκώμια από τον επιχειρησιακό διοικητή της ευρωπαϊκής επιχειρήσης «Ειρήνη» για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, Ιταλού υποναυάρχου, Fabio Agostini για την εξαιρετική απόδοση της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ ως πλοίου διοικήσεως εν πλω της δύναμης, υπό το διοικητή της αρχιπλοίαρχο, Θεόδωρο Μικρόπουλο πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή αντικατάστασης της εν λόγω φρεγάτας από τη φρεγάτα Αιγαίον στη ναυτική βάση του Τάραντα της Ιταλίας.

Μάλιστα ο Ιταλός διοικητής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα ναυαρχίδα (φρεγάτα Αιγαίον) θα ακολουθήσει τον ίδιο πετυχημένο δρόμο της ΑΔΡΙΑΣ σύμφωνα με τις πιο ευγενείς παραδόσεις του ελληνικού ναυτικού. Με την ευκαρία αυτή, ο επιχειρησιακός διοικητής της ευρωπαικής επιχείρησης απένειμε στο πλήρωμα της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ μετάλλια της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, σε 111 ημέρες στη θάλασσα, πραγματοποίησε 88 κλήσεις μέσω ασυρμάτου σε εμπορικά πλοία, 6 συναινετικές επισκέψεις επι εμπορικών πλοίων και 1 επιθεώρηση.

Σε 10 μήνες δραστηριότητων στην κεντρική Μεσόγειο τα πλοία της δύναμης απηύθυναν κλήσεις (hailings) σε περισσότερα από 1.700 εμπορικά πλοία, πραγματοποίησαν 66 συναινετικές επισκέψεις επί εμπορικών πλοίων, 6 επιθεωρήσεις σε εμπορικά πλοία για να ελέγξουν το φορτίο τους και μία εκτροπή εμπορικού σκάφους για παράβαση στο εμπάργκο όπλων, με πλήρη σεβασμό της αρχής της αμεροληψίας έναντι των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.

Η θητεία της ελληνικής διοίκησης εν πλω ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενεργοποίηση της επιχείρησης IRINI. Η επιμονή του ΓΕΕΘΑ για την ανάληψη της εν πλω Διοίκησης - εκ περιτροπής με την Ιταλία - όπως και η άμεση διάθεση μίας φρεγάτας με το οργανικό ελικόπτερό της, αεροσκαφών Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) και κατάλληλων επιτελών, συνέβαλλε στην διάθεση αντίστοιχων δυνάμεων και από άλλα κράτη προκειμένου η επιχείρηση να αναλάβει έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα με σημαντικά έως τώρα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ