ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα «τρέξει» ο παράλληλος εμβολιασμός μετά την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca

Πώς θα «τρέξει» ο παράλληλος εμβολιασμός μετά την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca
AP Photo/Frank Augstein

Μέσα από δύο παράλληλα συστήματα -που δεν θα διασταυρώνονται- θα «τρέξει» επιχειρησιακά η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τις ηλικίες έως 64 ετών.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το ένα σύστημα θα είναι το υφιστάμενο και θα προστεθεί ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca -με πρώτη ηλικιακή κατηγορία τα 60-64.

Επιτροπή Εμβολιασμών: «Πράσινο φως» για το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες μέχρι 64 ετών

«Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται» είπε ο ίδιος, συνεχίζοντας:

«Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών».

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου.

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, τις επόμενες ημέρες -με τη συγκεκριμενοποίηση των ανακοινώσεων να γίνεται τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι το εμβόλιο είναι «εξαιρετικής αποτελεσματικότητας».

Αναφερόμενος στην αρχική έγκριση για τις ηλικίες έως 64 ετών, διευκρίνισε πως «ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτή η απόφαση, είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες».

«Να θυμίσω ότι πολύ μεγάλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ήδη έχουν διενεργήσει εμβολιασμούς σε πολλές χιλιάδες κόσμου και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε:

«Και δεδομένου ότι θα έχουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ομάδες αυτές μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται να αλλάξουμε και την απόφαση αυτή.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.

• Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.

• Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ