ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Για πρώτη φορά στη χώρα, οι καταθέσεις ανήλικων θυμάτων θα βιντεοσκοπούνται

ΕΛΑΣ: Για πρώτη φορά στη χώρα, οι καταθέσεις ανήλικων θυμάτων θα βιντεοσκοπούνται
Pixabay

Από εδώ και στο εξής θα μαγνητοσκοπούνται οι καταθέσεις των ανήλικων θυμάτων βίας στην Ελληνική Αστυνομία και τους ψυχολόγους της.

Στον 8ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ξεδιπλώνονται οι ιστορίες των ανήλικων παιδιών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Η υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων της ασφάλειας είναι το τμήμα που παιδιά από τεσσάρων χρόνων έως και την ενηλικίωση βρίσκουν τη δύναμη να περιγράψουν κάθε μορφής βίας που έχουν υποστεί.

Τις αίθουσες μέσα στις οποίες γίνεται η μεγάλη προσπάθεια από τους ψυχολόγους της Ελληνικής Αστυνομίας και τους αξιωματικούς να χτίσουν σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά κάνοντάς τα να νιώσουν ότι δεν είναι μόνα, κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ.

«Ο χώρος στον οποίο αφενός συστηνόμαστε, γνωρίζουμε το παιδί, μαθαίνουμε κάποιες προσωπικές πληροφορίες το ρωτάμε για τη ζωή του και για πράγματα που δεν σχετίζονται απαραίτητα με την κακοποίηση» αναφέρει ο Νίκος Σταματογιάννης, αστυνόμος Α’ και ψυχολόγος υποδιεύθυνσης προστασίας ανηλίκων.

«Σε αυτό το χώρο ο οποίος είναι στείρος από ερεθίσματα όπως βλέπετε σε αντίθεση με τον έξω χώρο, βρίσκεται μόνο ψυχολόγος -γιατί δια του ψυχολόγου πραγματοποιείται η εξέταση του ανηλίκου- και ο ίδιος ο ανήλικος», λέει, στο ίδιο μέσο, η Κωνσταντίνα Κωστάκου αστυνόμος Β’ στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων.

Για πρώτη φορά στη χώρα, οι καταθέσεις των ανήλικων θυμάτων θα βιντεοσκοπούνται.

O αστυνομικός που παρακολουθεί τη διαδικασία της κατάθεσης θα έχει την δυνατότητα να παρέμβει όποτε χρειαστεί την στιγμή που το παιδί μιλά με την ψυχολόγο και καταγράφεται από κάμερα και μικρόφωνο που βρίσκονται στην οροφή.

«Είναι πολύ πιο ξεκάθαρο να έχεις μια εικόνα ενός παιδιού που περιγράφει την κακοποίηση του από το να διαβάζεις μια γραπτή κατάθεση για το τι έχει πει. Η γλώσσα του σώματος η μη λεκτική μας επικοινωνία όταν μιλάμε ή όταν περιγράφουμε κάτι δείχνει πάρα πολλά πράγματα και αυτό θα βοηθήσει πολύ τους δικαστικούς λειτουργούς» υπογραμμίζει ο κ. Σταματογιάννης.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Χύτας, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, δηλώνει ότι «Η υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων στην οποία επί σειρά ετών ανήκων και υπηρετώ και η οποία απαρτίζεται από άξιους συναδέλφους αναβαθμίζεται και εξελίσσεται προκειμένου να υπηρετήσει αυτό το δύσκολο αντικείμενο των ανηλίκων προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας μας γενικότερα».

Οι γονείς την ώρα της κατάθεσης βρίσκονται σε χώρο αναμονής.

Χαρακτηριστικό της σχέσης που χτίζεται με το παιδί και τον ψυχολόγο είναι οι ζωγραφιές που του χαρίζουν.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι δεδομένου ότι τα παιδιά έρχονται να εμπιστευθούν κάτι πολύ σκληρό αλλά φεύγουν γράφοντας ας πούμε όπως εδώ "πέρασα τέλεια"» λέει η κ. Κωστάκου.

Τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης όπως εξήγησαν, σημειώνονται πολλές φορές μετά από εορτές ή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού το πολύ δομημένο πρόγραμμα των παιδιών το υπόλοιπο διάστημα, λειτουργεί και ως πλέγμα ασφαλείας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ