ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο με τα παράνομα μονοπάτια των προσφύγων προς τη Βουλγαρία

Βίντεο με τα παράνομα μονοπάτια των προσφύγων προς τη Βουλγαρία
fonh.gr

Η φυγή από τον καταυλισμό της Ειδομένης ορισμένων προσφύγων δημιουργεί νέα προβληματα μιας και δεν θα αργήσουν και άλλοι να αναζητήσουν νέες εναλλακτικές διαδρομές προς την Ευρώπη.

Αργά ή γρήγορα πολλοί είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται πως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν θα ανοίξουν και ψάχνουν νέους διαδρόμους για να κυνηγήσουν το όνειρο τους. Είναι αποφασισμένοι και όποιος τους δείξει τα νέα μονοπάτια θα τον ακολουθήσουν τυφλά ακόμα κι αν αυτά είναι επικίνδυνα.

Είναι κοινό μυστικό στη Βόρεια Ελλάδα πως για να μεταβείς στη Βουλγαρία δεν είναι απαραίτητο να περάσεις από το τελωνείο του Προμαχώνα. Μέσα από μια δύσβατη περιοχή μπορείς να περάσεις παράνομα από το βουνό Μπέλες, αλλά και από το χωριό Άγκιστρο!

Μόνο λίγοι κυνηγοί γνωρίζουν καλά αυτά τα μονοπάτια και σύμφωνα με πληροφορίες από εκεί έχουν περάσει μόνο όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα ή γιατί κάποιοι θέλουν να περάσουν γυναίκες, όπλα και ναρκωτικά στη γειτονική χώρα. Τα παράνομο πέρασμα είναι επικίνδυνο και όσοι το τολμούν το κάνουν για πολύ συγκεκριμένους λόγους και οι περισσότεροι είναι αποφασισμένοι μιας και είναι η τελευταία λύση για να μπορέσουν να περάσουν.

Σε μια τέτοια κατάσταση φτάνουν σήμερα οι πρόσφυγες που θα κάνουν και πάλι αν χρειαστεί τα πάντα για να βρουν μια εναλλακτική διαδρομή προς τις χώρες που επιθυμούν.

Στο ρεπορτάζ δείτε τις λένε άνθρωποι που περνάνε συχνά από τα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα και έχουνε ακούσει διάφορες ιστορίες.

Σε συνεργασία με το fonh.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ