ΕΛΛΑΔΑ

Κατάληψη Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης στην πρυτανεία του ΑΠΘ

Κατάληψη Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης στην πρυτανεία του ΑΠΘ
Thestival

Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προχώρησαν φοιτητικές παρατάξεις, που αντιδρούν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα μέλη των φοιτητικών παρατάξεων που εκπροσωπούν στους συλλόγους του ΑΠΘ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το σχήμα των ΕΑΑΚ άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά τις 6 το πρωί, προτού οι υπάλληλοι στο κτίριο διοίκησης προσέλθουν για να εργαστούν.

Οι φοιτητές έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αυτή την εβδομάδα και μέχρι την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων σχεδιάζουν συμβολικό αποκλεισμό της πρόσβασης στο Αριστοτέλειο, πορείες στο κέντρο της πόλης, και παρεμβάσεις στα όργανα διοίκησης του ΑΠΘ, από την οποία ζητούν δήλωση καταδίκης και δέσμευσης μη εφαρμογής των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Οι αντιδράσεις τους εστιάζονται στην πρόβλεψη θέσπισης Ομάδας Πανεπιστημιακής Προστασίας Ιδρυμάτων, ορίου φοίτησης, πειθαρχικού δικαίου και νέου συστήματος υπολογισμού της βάσης εισαγωγής. Οι φοιτητικές παρατάξεις ζητούν ακόμη την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος τριών φοιτητών των Τμημάτων Φιλολογίας και Αρχιτεκτονικής, οι οποίοι τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν την ώρα επεισοδίων σε συγκέντρωση των ΕΑΑΚ στην Πλατεία Δικαστηρίων.

Την περασμένη εβδομάδα μαζική ήταν η συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και εκπαιδευτικών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις.

Κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θεσπίζει την πανεπιστημιακή αστυνομία και την κατάργηση των «αιώνιων» φοιτητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ