ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα προ των πυλών; Ο «κόφτης» και οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Νέα μέτρα προ των πυλών; Ο «κόφτης» και οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο
AP Photo/Petros Giannakouris

Με την ανησυχία για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα να μεγαλώνει και την εφαρμογή νέων, σκληρότερων, μέτρων σε «κόκκινες» περιοχές, τα σενάρια για περαιτέρω μέτρα «φουντώνουν».

Τα δύο επικρατέστερα είναι αυτό του «κόφτη» στα SMS στο 13033 και της απαγόρευσης μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Δευτέρας, αναφορικά με πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω SMS, ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, σημείωσε ότι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι.

Τόνισε, ωστόσο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, για το ενδεχόμενο να υπάρξει περιορισμός στα SMS είπε ότι η κατάσταση και τα μέτρα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή σημειώνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα.

«Μπλόκο» σε μετακινήσεις από δήμο σε δήμο;

Επίσης σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο είπε ότι τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά, τα αξιολογεί η κυβέρνηση και οι ειδικοί κάθε εβδομάδα.

«Πηγαίνουμε βήμα - βήμα και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών η κυβέρνηση κινείται να λαμβάνει τις αποφάσεις. Θα επαναλάβω ότι τα μέτρα εκτός από την σκοπιμότητα που πρέπει να εξυπηρετούν για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση της κινητικότητας, θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα» πρόσθεσε.

Λαϊκές αγορές: Κανονικά το επόμενο Σαββατοκύριακο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές το επόμενο Σαββατοκύριακο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με απόφαση της κυβέρνησης και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων, οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά το ερχόμενο Σάββατο.

Στόχος, να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διαφορετικά σημεία.

Σε κρίσιμη καμπή η πανδημία

Ξανά σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα πως την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά περίπου 50% σε σχέση με την αμέσως πριν εβδομάδα.

Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος αυξήθηκε στα 892 κρούσματα σε σχέση με τα 625 την προηγούμενη, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, με την Αττική να παραμένει στην πρώτη θέση και να παρουσιάζει αύξηση έως και 60%.

Ανοδική πορεία φαίνεται πως έχει πάρει και η Θεσσαλονίκη, η οποία καταγράφει αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Με δεδομένα τα παραπάνω και τη γενικότερη εικόνα των τελευταίων ημερών η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση χθες οι πολίτες να θυμηθούν την «κοινωνική φούσκα».

Ειδικότερα, η καθηγήτρια αφού τόνισε πως «οι γονείς μεταδίδουν τόσο στα παιδιά όσο και στους ηλικιωμένους», έπειτα υπενθύμισε την ανάγκη ο καθένας «να θυμηθεί την κοινωνική φούσκα του».

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του ιού

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 733 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163.946, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.037 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.276 (61%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 262 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Οι 189 (72,1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά 1.164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ