SPONSORED ΕΛΛΑΔΑ

Η χρήση του Laser στην ορθοπρωκτική χειρουργική

Η χρήση του Laser στην ορθοπρωκτική χειρουργική

H χρήση του Laser στις παθήσεις τις ορθοπρωκτικής χειρουργικής (Αιμορροιδοπάθεια, Κύστη Κόκκυγος, Συρίγγιο) αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετική για τους ασθενείς.

Προσφέρει υψηλά ποσοστά ίασης με πολύ λιγότερο πόνο, χωρίς μεγάλες τομές και χωρίς περιεγχειρητική ταλαιπωρία για τους ασθενείς σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους αντιμετώπισης.

Η πλέον σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική θεραπεία των αιμορροΐδων

Οι παραδοσιακές θεραπείες της αιμορροϊδοπάθειας συχνά συνοδεύονται από προβλήματα πόνου, παρατεταμένης ανάρρωσης, υποτροπών ή επιπλοκών (ακράτειας, στενώσεων, κ.α.).

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας με τη σύγχρονη τεχνολογία υπερήχων και ειδικά εξελιγμένων χειρουργικών laser υπερβαίνει τα προβλήματα των χειρουργικών τεχνικών θεραπείας και πραγματοποιείται με δύο μεθόδους.

Η αιμορροΐδοπηξία με laser (μέθοδος HeLP), πραγματοποιείται με τη χρήση υπερήχου ο οποίος εντοπίζει τα αγγεία που τροφοδοτούν τους αιμορροϊδικούς όζους και στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικού laser, προκαλείται θρόμβωση, ισχαιμία και συρρίκνωση των αιμορροϊδων.

Η μέθοδος είναι ιδανική για τις αιμορροΐδες αρχικών σταδίων που αιμορραγούν. Τα αποτελέσματά της είναι άμεσα και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και από την επόμενη ημέρα στις καθημερινές τους ασχολίες χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP πραγματοποιείται με τη χρήση χειρουργικού laser που μέσα από μια μικρή οπή επιτρέπει την είσοδο μέσα στον αιμορροϊδικό όζο, επιτυγχάνοντας την ισχαιμία και τη συρρίκνωση των αιμορροΐδων και την ανάρτηση του ιστού που προπίπτει. Η θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής για το σφικτήρα και το βλεννογόνο, αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση.

Η αιμορροϊδοπλαστική (LHP) είναι ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία και πραγματοποιείται υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία.

Η χρήση των ειδικά εξελιγμένων τεχνολογιών καθιστά τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας πιο απλή, πιο αναίμακτη και πιο αποτελεσματική από ποτέ.

Νέα εντελώς ανώδυνη μέθοδος για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος

Οι νέες τεχνικές που βασίζονται στην χρήση Laser δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα της κύστης κόκκυγος, με διαδικασία που είναι εντελώς αναίμακτη, δεν απαιτεί τομή, δεν είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία και ο ασθενής πάει σπίτι του την ίδια μέρα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ΔΕΝ έχουμε ανοικτό τραύμα και ΔΕΝ απαιτούνται αλλαγές του τραύματος σε καθημερινή βάση για πολλές εβδομάδες, όπως συνέβαινε με την κλασσική ανοικτή μέθοδο.

Κατά τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα με τον καθετήρα Laser κυκλικής- ακτινικής διάχυσης (μέθοδος FiLaC), ο καθετήρας εισέρχεται μέσα στην κύστη από μια μικροσκοπική οπή, και αφού η κύστη καθαριστεί, το Laser προκαλεί φωτοθερμική αποδόμηση του βλεννογόνου και σύγκλειση της κύστης. Η μέθοδος αυτή μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, είναι εντελώς αναίμακτη και ο ασθενής πάει σπίτι του μέσα σε δύο με τρεις ώρες. Η μέθοδος είναι νέα, αλλά έχει άριστα αποτελέσματα και τεράστια αποδοχή από τους ασθενείς λόγω της απλότητας της διαδικασίας και της αποφυγής ταλαιπωρίας σε σύγκριση με τις κλασσικές μεθόδους.

Θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων

Σκοπός της θεραπείας του περιεδρικού συριγγίου είναι να κλείσουμε αυτή την μη φυσιολογική δίοδο επικοινωνίας μεταξύ δέρματος και εσωτερικού του εντέρου, χωρίς να τραυματίσουμε τους σφιγκτήρες μύες του πρωκτού.

H τεχνική FiLac αποτελεί μια νέα, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο θεραπείας των περιπρωκτικών συριγγίων κατά την οποία ο καθετήρας Laser εισάγεται στον πόρο του συριγγίου και κατά την απόσυρσή του επιτυγχάνεται η καταστροφή του τοιχώματος του συριγγίου με καυτηριασμό, χωρίς αφαίρεση ιστού. Το συρίγγιο ρικνώνεται και ουλοποιείται χωρίς πόνο και αιμορραγία.

Η μέθοδος FiLac είναι ατραυματική και ασφαλής ακόμη και σε σύνθετα συρίγγια και διασφαλίζει τη διαφύλαξη της ανατομίας της περιοχής του πρωκτού, αποφεύγοντας τις επιπλοκές (ακράτεια, μόλυνση).

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΣ, MD, FACS

Διευθυντή Α' Χειρουργικής Κλινικής Υγεία

www.chrysoheris.com

PERICLES J CHRYSOHERIS MD, FACS

Director 1st Department of General Surgery

Hygeia Hospital