ΕΛΛΑΔΑ

«Γιατί Μαθαίνουμε Ελληνικά»: Μια συγκινητική πρωτοβουλία από μαθητές της Κωνσταντινούπολης

«Γιατί Μαθαίνουμε Ελληνικά»: Μια συγκινητική πρωτοβουλία από μαθητές της Κωνσταντινούπολης

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης συμμετείχαν σε μία διαδικτυακή πρωτοβουλία εξηγώντας γιατί μαθαίνουν Ελληνικά.

Το Ζωγράφειο είναι ένα «κόσμημα» των Ελληνικών Γραμμάτων στην Κωνσταντινούπολη, με υπεραιωνόβια και πλούσια ιστορία, με αποφοίτους που διακρίθηκαν στις επιστήμες και τις τέχνες.

Η συμμετοχή μαθητών του στην εν λόγω πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένου ότι πρόκειται για παιδιά που στον κοινωνικό περίγυρο της γειτονικής χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα καθημερινής τριβής με την ελληνική γλώσσα και ορισμένα εξ αυτών έλκουν την καταγωγή τους από την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αντιοχείας, με ομιλούμενη γλώσσα στα σπίτια τους την αραβική.

Στο πρώτο από τα δύο βίντεο που ακολουθούν οι μαθητές εξηγούν γιατί μαθαίνουν Ελληνικά, τη μητρική γλώσσα της σχολής τους, ενώ στο δεύτερο διαβάζουν Μύθους του Αισώπου, βγάζοντας τα συμπεράσματα των κειμένων...

Η ιδέα της πρωτοβουλίας ανήκει στον δραστήριο διευθυντή της σχολής, Γιάννη Δεμιρτζόγλου, ενώ την υλοποίησή της ανέλαβαν η Μάγδα Φραγκοπούλου Τσοκώνα, εκπαιδευτικός, η Χριστίνα Σταματάκη, ψυχολόγος, η Έλλη Τσιρανίδου, εκπαιδευτικός και βιβλιοθηκάριος, η Αικατερίνη Τζιτζή, παιδαγωγός και ψυχολόγος και η Γωγώ Κούτη, γλύπτρια. Σκηνοθέτης είναι ο Γιώργος Δεμίρ.

Δείτε τα βίντεο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ