ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ποια σχολεία θα είναι κλειστά αύριο

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ποια σχολεία θα είναι κλειστά αύριο
Φωτογραφία αρχείου ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, αρκετά σχολεία της χώρας που βρίσκονται σε «κίτρινες» περιοχές, λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια». 

Κεντρική Μακεδονία

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Κεντρική Μακεδονία, με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Εξαιτίας της χιονόπτωσης και του συνεχιζόμενου ολικού παγετού στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας και κατόπιν συνεννόησης με τους Δημάρχους των 38 Δήμων της περιοχής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, αλλά και τους επτά τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες, αποφασίσαμε να παραμείνουν αύριο Δευτέρα κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην Κεντρική Μακεδονία.

Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αύριο θα επανεξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή και θα ληφθούν αποφάσεις για την Τρίτη. Ο συνδυασμός της πανδημίας του κορωνοϊού και των καιρικών φαινομένων δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια των μαθητών και των συνοδών τους. Πέραν της χιονόπτωσης, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, τις επόμενες μέρες περιμένουμε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία συνθήκες ολικού παγετού, που εγκυμονούν κινδύνους για τους μετακινούμενους», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι ανακοινώσεις των δήμων:

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο (Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021) τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της πρόγνωσης για συνεχιζόμενο παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προς αποφυγήν ατυχημάτων κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από τις σχολικές μονάδες.

Κλειστοί για τους ίδιους λόγους θα παραμείνουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης παραμένει σε κατάσταση 24ωρης επιφυλακής για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία της Καλαμαριάς από αύριο Δευτέρα 15/2 και την Τρίτη 16/2 εξαιτίας του ολικού παγετού και του χιονιά που πλήττει ολόκληρη τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι της Καλαμαριάς είναι καθαροί από χιόνι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην κυκλοφορία των πολιτών, ωστόσο η τήρηση του πρωτοκόλλου για τον covid19, που τηρείται στα σχολεία κι επιβάλλει ανοιχτά παράθυρα μέσα στις διδακτικές αίθουσες, οδήγησε τον δήμαρχο Καλαμαριάς στην παραπάνω απόφαση.

«Δεν διαπραγματεύομαι την υγεία των παιδιών μας. Δεν μπορώ να επιτρέψω με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, τα παιδιά να κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα» τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Οι μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων,θα κάνουν μάθημα μέσω webex, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί σταθμοί.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

Με απόφαση του Δημάρχου Λαγκαδά, Ιωάννη Ταχματζίδη, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν δια ζώσης θα παραμείνουν κλειστά λόγω των καιρικών συνθηκών για ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Φεβρουαρίου και ΤΡΙΤΗ 16 Φεβρουαρίου.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, για τους μαθητές των σχολείων που θα παραμείνουν κλειστά, προβλέπεται η διεξαγωγή μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021 τα σχολεία στον Δήμο Χαλκηδόνος εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και για την πρόληψη ατυχημάτων κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών από τις σχολικές μονάδες.

Κλειστοί για τους ίδιους λόγους θα παραμείνουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, θα κάνουν μάθημα μέσω webex.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων όλοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, θα παραμείνουν κλειστά με Απόφαση του Δημάρχου κ. Λάζαρου Κυρίζογλου.
(Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης).

Α Π Ο Φ Α Σ Η με αριθμό 211

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Έχοντας υπόψη :
1. Τις διατάξεις των άρθρων 58 & 94 παρ. 4 αριθμός 27 του Ν. 3852/10 (ΦΕΚ 87/7-6-2010 τ. Α΄).
2. Τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 4 του Π.Δ. 79/17 (ΦΕΚ 109/1-8-2017 τ. Α΄)
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
(A) Τη διακοπή των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια)
του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, για την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, λόγω
ακραίων καιρικών φαινομένων (χιόνι, χαμηλές θερμοκρασίες-παγετός).
(B) Τη διακοπή της λειτουργείας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου για τη Δευτερά 15 Φεβρουαρίου 2021, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων (χιόνι, χαμηλές
θερμοκρασίες-παγετός).

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ

Κλειστά σχολεία και στη Δυτική Θεσσαλία

Εκτός από τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων, δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας ανακοίνωσαν τη μη λειτουργία δομών εκπαίδευσης, από αύριο Δευτέρα (15/2), λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της κακοκαιρίας "Μήδεια" που επικρατούν ή θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε ότι, λόγω της κακοκαιρίας, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 θα είναι κλειστές όλες οι δομές εκπαίδευσης στην πόλη και τα χωριά του δήμου. Αιτία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ο παγετός και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν.

Συγκεκριμένα θα παραμείνουν κλειστά οι βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΚΔΑΠ.

Με νεότερες ανακοινώσεις και αναλόγως των καιρικών συνθηκών, θα γνωστοποιούνται κάθε ημέρα τα σχετικά με τις σχολικές μονάδες, επισημαίνεται επίσης.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας γίνεται γνωστό, ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύεται για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στα εξής σημεία:

• από το 28ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων - Ιωαννίνων (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων (ανισόπεδος κόμβος Μαλακασίου),

• από το 1ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου - Γρεβενών (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ. της ε.ο. Μουργκανίου - Γρεβενών,

• στην ε.ο. Τρικάλων - Καρδίτσας, σε όλο το μήκος της,

• από το 22ο χλμ. έως το 75ο χλμ. της ε.ο. Τρικάλων - 'Αρτας (Γέφυρα Αλεξίου) και

• από το 4ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της επαρχιακής Οδού Πύλης - Μεσοχώρας.

Καρδίτσα

Με απόφαση της Δημοτικής αρχής τη Δευτέρα και την Τρίτη 15 και 16 Φεβρουαρίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο το Δήμο Καρδίτσας θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ο Δήμος Μουζακίου, ανακοινώνει επίσης, ότι λόγω χιονοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών, την Δευτέρα 15/02 και Τρίτη 16/02, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Όσον αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύεται για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, η κυκλοφορία όλων των φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

• στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Φράγματος Ν. Πλαστήρα, μέσω Μορφοβουνίου, από 10 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Φράγματος Ν. Πλαστήρα, μέσω Καστανιάς, από 14 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Τσαρδακίου Λίμνης Πλαστήρα, από 12 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας - Λουτρών Σμοκόβου - Ρεντίνας, από 25 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό Μουζακίου - 'Αρτας,

• στην επαρχιακή οδό Μουζακίου - Στεφανιάδας

Λόγω χιονόπτωσης, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων και του ολικού παγετού, που επικρατούν στο σύνολό της.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αποφάσισε τη διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών «αλλά και της ανάγκης να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις στην πιστή τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασία Covid-19 λόγω του ψύχους».

Ειδικότερα κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλους τους Δήμους της Α.Μ.Θ., κατόπιν σχετικής συνεννόησης του περιφερειάρχη με τους πέντε χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Α.Μ.Θ., Κώστα Μπαντίκο.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση κατόπιν συνεννόησης με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Κλειστά σχολεία και στη Λήμνο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λήμνου, αύριο, Δευτέρα, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του νησιού.

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει μικροπροβλήματα στη Λήμνο. Επαρχείο και δήμος προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε οδηγούς, τα αυτοκίνητα των οποίων ακινητοποιήθηκαν στην έξοδο του χωριού Άγιος Δημήτριος. Συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ μετέβη στον Άγιο Δημήτριο για να επισκευάσει βλάβη σε μετασχηματιστή, η οποία προκάλεσε διακοπή ρεύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ