ΕΛΛΑΔΑ

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ώρες στην Αττική

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Μήδεια» τις επόμενες ώρες στην Αττική
CNN Greece/ Σπύρος Μελισσάρης

Η κακοκαιρία «Μήδεια» έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση, με το χιόνι να έχει φτάσει και στην Αττική, όπου αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου, ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, «ντύθηκαν στα λευκά». 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, ο οποίος μίλησε στο CNN Greece, σε ό,τι αφορά την Αττική, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και την Τρίτη αργά το βράδυ και το πρωί της Τετάρτης, ενώ δεν αποκλείονται ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες και περισσότερη χιονόστρωση.

Κατεβαίνοντας προς τα κάτω, τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία θα επικεντρωθεί στις περιοχές που είναι από τη Φθιώτιδα και νοτιότερα, δηλαδή περιοχές της Βοιωτίας, Εύβοιας, Αττικής, περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

«Παρόλο που περιμένουμε κατά διαστήματα να έχουμε εξασθένηση των φαινομένων, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και την Τρίτη κατά περιόδους, επιδείνωση των φαινομένων στην Αττική, ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες από τη Δευτέρα και Τρίτη και επομένως χιονόπτωση και πιο εύκολη χιονόστρωση μέσα στην Τρίτη», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει:

«Επομένως θα έλεγα ότι σε κομμάτια της Βοιωτίας, της Αττικής και Εύβοιας τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι ουσιαστικά την Τετάρτη τις πρώτες πρωινές ώρες, όχι βέβαια συνεχώς με την ίδια ένταση και ούτε θα είναι συνεχή τα φαινόμενα, αλλά θα έχουμε εξάρσεις οι οποίες πιθανότατα θα δημιουργήσουν περεταίρω προβλήματα από αυτά που έχουμε ήδη».

Η «άσπρη» Κηφισιά το πρωί της Δευτέρας:

Τα παγωμένα Μελίσσια:

Παράλληλα, σημειώνει ότι περιμένουμε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης να σταματήσουν τα φαινόμενα και να αρχίσει σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών συνιστά προσοχή και για την Αττική που είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο με πάρα πολύ μεγάλο πληθυσμό, καθώς όπως λέει αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις.

«Θέλει προσοχή το επόμενο 48ωρο, δηλαδή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης οπότε και περιμένουμε παύση των φαινομένων», αναφέρει κλείνοντας.

Και από το Χαϊδάρι πέρασε η κακοκαιρία «Μήδεια»:

Εντυπωσιακές εικόνες από του Παπάγου:

Αντιολισθητικές αλυσίδες και στην Λεωφόρο Κηφισίας

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στη λεωφόρο Κηφισίας, από το ύψος του 'Αλσους Συγγρού, σύμφωνα με την Τροχαία, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να μην δημιουργηθούν προβλήματα από πιθανή ακινητοποίηση οχημάτων λόγω ολισθηρότητας.

Σημειώνεται ότι, γύρω στις 8 το πρωί, δημιουργήθηκε ανάλογο πρόβλημα στη λεωφόρο Κηφισιάς, στο ύψος της πλατείας Πλατάνων στην Κηφισιά, όταν λόγω του χιονιού γλίστρησε λεωφορείο και ακινητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να κλείσει μέρος του δρόμου και για αρκετή ώρα η κίνηση να γίνεται με δυσχέρεια.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε με παρέμβαση της Τροχαίας που ρυθμίζει την κυκλοφορία.

Το παγωμένο Γαλάτσι:

Την ίδια ώρα, το κέντρο της πρωτεύουσας μπορεί να μην καλύφθηκε από χιόνι, αλλά το κρύο είναι «τσουχτερό»:

Νέα έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του χιονιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα έκτακτη συντονιστική σύσκεψη για την κακοκαιρία στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου.

Στη σύσκεψη λαμβάνουν επίσης μέρος οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου, για την αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας, και τον περαιτέρω επιχειρησιακό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παρόντες είναι, επίσης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Δείτε όλες τις εξελίξεις σχετικά με την κακοκαιρία «Μήδεια» στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ