ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Δερμιτζάκης: Δε θα δούμε απόδοση του lockdown μέσα σε δύο εβδομάδες

Κορωνοϊός - Δερμιτζάκης: Δε θα δούμε απόδοση του lockdown μέσα σε δύο εβδομάδες
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το lockdown ίσως χρειαστεί παράταση άλλης μιας εβδομάδας, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενα lockdown επιπέδου Μαρτίου, διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, θα μπορούσε να ρίξει τον αριθμό των κρουσμάτων. Ωστόσο, εκτιμά πως τα κρούσματα δεν θα πέσουν κάτω από τα 100.

Παράλληλα, τόνισε ότι το χιόνι και η κακοκαιρία ευνοεί τη μετάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, είπε ότι ακόμα δεν έχει κανένα αποτύπωμα, ενώ κλείνοντας σημείωσε ότι αν εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 ετών και ανοίγαμε τα πάντα, τότε θα γέμιζαν τα νοσοκομεία από νέους.

Εξαδάκτυλος: Σταθεροποίηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα

Για σταθεροποίηση των κρουσμάτων η οποία αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα και πτώση στο τέλος της, έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων, την επόμενη μια σταθεροποίηση και στο τέλος της επόμενης μια πτώση.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο lockdown καθώς όπως είπε με τους ρυθμούς εμβολιασμών και τον καλό καιρό που περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες θεωρεί ότι δεν θα φτάσουμε ξανά στο ίδιο σημείο. «Φέτος το Πάσχα τις καμπάνες θα τις ακούσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως ο ιός έχει αλλάξει μορφή και ταχύτητα μετάδοσης και ότι 28 Φεβρουαρίου ή 1η Μαρτίου ενδεχομένως να επιτραπούν κάποιες δραστηριότητες π.χ κυνήγι, ψάρεμα κλπ όπως είχαν επιτραπεί στις 14/12.

Επεσήμανε πως ο ιός που παλεύουμε αυτή την στιγμή είναι διαφορετικός και συμπεριφέρεται διαφορετικά και στις μικρές ηλικίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ