SPONSORED ΕΛΛΑΔΑ

Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη: Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και ανώδυνα

Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη: Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και ανώδυνα

Είναι κοινό «σύμπτωμα» της εγκυμοσύνης, να εμφανίζεται δυσκοιλιότητα στην έγκυο γυναίκα, ειδικά από τον 7ο μήνα και μετά, καθώς προχωρά η κύηση.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που εμφάνισαν δυσκοιλιότητα αμέσως αφότου έμειναν έγκυες, όμως είναι ακόμα πιο σύνηθες, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και το σώμα της γυναίκας αλλάζει για να το υποδεχτεί και στη συνέχεια να γεννήσει, η δυσκοιλιότητα να εμφανίζεται κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης.

Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται και προκαλεί ένα αίσθημα μόνιμης ενόχλησης και δυσφορίας. Πολλές γυναίκες περιγράφουν πως αισθάνονται «πρήξιμο», «πίεση», «βάρος». Κοινό χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι δεν αισθάνονται «καλά», επηρεάζεται η διάθεσή τους και μια περίοδος ευχάριστη, μια περίοδος χαράς όπως είναι η εγκυμοσύνη και ειδικά τα τελευταία της στάδια, λίγο πριν την έλευση του μωρού, μετατρέπεται σε μια στρεσαρισμένη κατάσταση, με ενοχλήσεις, ακόμα και πόνο. Αν και γενικά η δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, ειδικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης, η κατάσταση απαιτεί συγκεκριμένη δράση.

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι η σωστή διατροφή και η άσκηση. Τις περισσότερες φορές θεωρείται δεδομένο ότι η έγκυος γυναίκα τρέφεται υγιεινά, ειδικά για τη δυσκοιλιότητα όμως απαιτείται η λήψη πολλών φυτικών ινών και άφθονων υγρών, ιδίως νερού. Παράλληλα, η κατάλληλη διατροφή πρέπει να συνοδεύεται και από κάποιας μορφής άσκηση, ακόμα και το «απλό» περπάτημα.

eguos perpatima



Μικροκλύσμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στις εγκύους

Πολλές φορές όμως παρόλη τη σωστή διατροφή και την άσκηση που τηρεί πιστά η έγκυος, η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται και την ταλαιπωρεί. Θα μπορούσαμε όμως να πούμε πως πρόκειται για μια «άδικη» ταλαιπωρία, καθώς η λύση υπάρχει, είναι εύκολη και με καλά δεδομένα ασφάλειας, τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο, το οποίο δεν αναμένεται να επηρεαστεί. Πρόκειται για την εφαρμογή μικροκλύσματος από το ορθό, κατά την οποία το ορθικό gel εφαρμόζεται και δρα στο έντερο, χωρίς να απορροφάται από τον οργανισμό ή να διαταράσσει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος της εγκύου.

Πρόκειται για μία εύκολη, ήπια επιλογή που αντιμετωπίζει όμως το πρόβλημα αποτελεσματικά και μάλιστα, μέσα σε 5 έως 20 λεπτά από την εφαρμογή του. Η έγκυος μπορεί μόνη της, εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου της, να εφαρμόσει το μικροκλύσμα, να ανακουφιστεί από τη δυσφορία και να αισθανθεί ξανά ανάλαφρη, μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Η ειδική συσκευασία που περιέχει το ορθικό gel διευκολύνει τη χρήση, για την οποία δεν απαιτείται το άγγιγμα του σημείου εφαρμογής με τα χέρια, όπως συμβαίνει με τα υπόθετα, για παράδειγμα, ενώ όλη η διαδικασία είναι εύκολη και μπορεί να γίνει και σε όρθια στάση.

egumosini eguos



Αυτό που χρειάζεται επιπλέον προσοχή από μία έγκυο γυναίκα με πρόβλημα δυσκοιλιότητας είναι η χρήση των καθαρτικών για την αντιμετώπισή της, χωρίς τη συμβουλή γιατρού. Μερικά από αυτά μπορεί να επηρεάζουν το έμβρυο και την απρόσκοπτη ανάπτυξή του, οπότε απαγορεύονται εντελώς για αυτή την περίοδο.

Η χρήση άλλων μπορεί παράλληλα να προκαλέσει ερεθισμούς, για παράδειγμα στο έντερο, οπότε επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγονται. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός έχουν τις κατάλληλες απαντήσεις σε κάθε σχετικό ερώτημα αναφορικά με την υγεία της εγκύου και του μωρού.

Επομένως, με το μικροκλύσμα, η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου αποκαθίσταται με ήπιο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε η έγκυος να έχει την ευκαιρία να απολαύσει αυτή την περίοδο της ζωής της, εν αναμονή του μωρού. Σε κάθε περίπτωση, στην εγκυμοσύνη η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προλάβουν όχι μόνο τη δυσκοιλιότητα, αλλά και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, ενώ διασφαλίζουν την κατά το δυνατόν καλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου και την προετοιμασία του γυναικείου σώματος για τον τοκετό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ