ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε δεκάδες περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας εξακολουθούν να εντοπίζονται μέχρι αυτήν την ώρα οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, η πλειονότητα των οποίων οφείλονται σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων που υποχωρούν υπό το βάρος του χιονιού. Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αποτελούν αυτή τη στιγμή την «μεγάλη έγνοια» της κυβέρνησης που δίνει αγώνα δρόμου για την αποκατάστασή τους, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε στην Πολιτική Προστασία υπό την προεδρία του για την κακοκαιρία. Αρκετά προβλήματα και στην υδροδότηση έχει προκαλέσει στο λεκανοπέδιο της Αττικής η «Μήδεια».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μόνο στα Βόρεια προάστια της Αθήνας έχουν πέσει περισσότερα από 600 δέντρα στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εντοπίζονται:

Στην Αττική στις περιοχές Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ενισχυμένο από το πρωί με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές, έχει επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντούδι και Προκόπι. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

Διακοπές νερού σε αρκετές περιοχές της Αττικής

Αρκετά προβλήματα και στην υδροδότηση έχει προκαλέσει στο λεκανοπέδιο της Αττικής η «Μήδεια».

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, διακοπές ύδρευσης έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες σε σημεία του Χολαργού, του Χαλανδρίου, της Φιλοθέης, της Πεντέλης, του Κερατσινίου, της Ηλιούπολης, των Γλυκών Νερών και της Αγίας Παρασκευής.

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία υπό τον Μητσοτάκη

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης ευρεία σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό τον πρωθυπουργό.

Τη σύσκεψη απασχόλησαν ιδιαίτερα, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στο οδικό δίκτυο και στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι στην Αττική, με ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, το οποίο χαρακτήρισε πρωτόγνωρο και συνέστησε μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις, αλλά και αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.

«Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατόν για να κρατήσει τους δρόμους ανοικτούς. Και βέβαια η μεγάλη μας έγνοια είναι η ηλεκτροδότηση όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, ειδικά στην Αττική. Ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε το καλύτερο δυνατό, θα έχετε στη συνέχεια και αναλυτική ενημέρωση για το τι αυτή τη στιγμή συμβαίνει και που υπάρχουν οι βλάβες».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι όλοι θα δείξουμε υπομονή για να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο το οποίο πράγματι είναι πρωτόγνωρο. «Από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και οι αρμόδιοι υπουργοί και η Πολιτική Προστασία θα σας ενημερώνουν αναλόγως».

Σχετικά με το ζήτημα των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, αναλυτική ενημέρωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος. Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη, «αυτή τη στιγμή είναι μία σειρά Δήμων που επηρεάζονται, κατά κύριο λόγο στα βόρεια προάστια, εξαιτίας 15 γραμμών μέσης τάσης που έχουν πέσει και είναι οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Υμηττού, Πολυδένδρι, Κιούρκα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Χαλάνδρι, Πολύδροσο, Αγία Παρασκευή και Λούτσα, Πικέρμι και Σπάτα».

Ο κ. Μάνος κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους στα σημεία που είναι ούτως, ώστε όπως είπε, «να έχουμε εικόνα και των μικρότερων βλαβών στην χαμηλή τάση, είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο είτε στο "myapp ΔΕΔΔΗΕ", είτε στην ιστοσελίδα. Και φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία με τους δήμους ούτως ώστε να ανοίγουν τόσο οι βοηθητικοί δρόμοι για να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και να μας υποστηρίξουν στα κλαδέματα των δέντρων. Όσο συνεχίζεται η χιονόπτωση τα δέντρα βαραίνουν περισσότερο και ακόμα περισσότερα κλαδιά σπάνε και πέφτουν πάνω στα καλώδια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕΑ, μόνο τη χθεσινή ημέρα υπήρξαν περισσότερες από 200 περιπτώσεις πτώσης δέντρων και πάνω από 700 βλάβες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν. «Η χθεσινή μέρα έκλεισε ξεκίνησε με 40 γραμμές με τάσεις πεσμένες και το βράδυ είχε ουσιαστικά μηδενιστεί στα περισσότερα. Σήμερα ξεκινήσαμε με 15 γραμμές, τις οποίες αυτές 15 γραμμές παλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες, το προσωπικό μας και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην Αττική, είναι πάνω από 600 άτομα σε 24ωρη βάση πλέον υπερωριών κλπ προσπαθούν να δώσουν ρεύμα στα σπίτια των ανθρώπων. Η κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη», ανέφερε ο κ. Μάνος.

Επίσης προβλήματα που αντιμετωπίζονται, υπάρχουν σε ορισμένα νησιά όπως η Αμοργός και η Ικαρία και κάποιες πτώσεις τάσης στην Κρήτη. «Υπήρχε μεγάλο θέμα στη Βόρεια Εύβοια όπου στείλαμε 14 συνεργεία και πλέον των 50 ατόμων και διψήφιο αριθμό ειδικών μηχανημάτων ούτως ώστε να μαζευτεί και το θέμα της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνετε ότι λόγω της μεγάλης έκτασης των φαινομένων δεν είναι εφικτό να μεταφέρεις κόσμο από περιοχές σε περιοχές. Αυτή τη στιγμή είναι ανακουφισμένη Μακεδονία-Θράκη γιατί έχει φύγει το φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να κατέβει κόσμος από τη Μακεδονία - Θράκη στην Αττική. Κάνουμε συνεχώς αναδιάταξη εργαζομένων και εργολάβων, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αντίστοιχα έχουμε κόσμο στην Κρήτη έχουμε τους εργολάβους σε επιφυλακή είναι ειδοποιημένοι και ξέρουμε κάποια σημεία στα οποία δημιουργούνται προβλήματα. Θα δούμε πάλι που θα δημιουργηθούν τα προβλήματα και θα τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε και η κατάσταση στο οδικό δίκτυο και ο νέος σχεδιασμός του προγράμματος εμβολιασμού με επαναπρογραμματισμό των ραντεβού που ακυρώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ