ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
CNN Greece / Ευαγγελία Μπίφη

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς επιφέρει η σφοδρή χιονόπτωση που έχει «τυλίξει» την Αττική. Η κακοκαιρία «Μήδεια» εμποδίζει την κυκλοφορία λεωφορείων και τρόλεϊ· κανονικά λειτουργεί το Τραμ.

Τα δρομολόγια στη γραμμή 1 του Μετρό διεξάγονται στο τμήμα Πειραιάς - Ειρήνη, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Εκτός λειτουργίας είναι το τμήμα Ειρήνη - Κηφισιά.

Λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, η γραμμή 1 του Μετρό ήταν από τα ξημερώματα της Τρίτης εκτός λειτουργίας. Αρχικά δόθηκε το τμήμα Πειραιάς - Αττική και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Πειραιάς - Νέα Ιωνία, ενώ λίγο μετά τις 9.30 μ.μ. αποκαταστάθηκε η λειτουργία της γραμμής έως τη στάση Ειρήνη.

Οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό λειτουργούν κανονικά εκτός από το τμήμα «Δουκ.Πλακεντίας» - Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με τους επιβάτες να μετεπιβιβάζονται σε συρμούς του Προαστιακού.

Επίσης, πλήρως έχει αποκατασταθεί και η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο του Τραμ και τα δρομολόγια εκτελούνται μέχρι το Σύνταγμα.

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης σε όλη την Αττική, λεωφορεία και τρόλεϊ δεν εκτελούν από τα ξημερώματα σήμερα, Τρίτη, δρομολόγια με τον στόλο των οχημάτων να βρίσκεται στα αμαξοστάσια και να παραμένει σε ετοιμότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, ο οποίος βρίσκεται σε συνεργασία με τις θυγατρικές εταιρείες ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ καθώς και με τα ΚΤΕΛ Αττικής, γίνονται συντονισμένες ενέργειες για την αποκατάσταση της λειτουργίας των μαζικής μεταφοράς, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των επιβατών.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός ενώπιον των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο της Αττικής.

Το μεσημέρι της Τρίτης διεκόπη, λόγω πτώσης δέντρου, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας -και στα δύο ρεύματα από Ακαδημίας μέχρι Βασιλίσσης Αμαλίας- με την Πυροσβεστική να σπεύδει στο σημείο για να ανοίξει το δρόμο.

Εξαιτίας του χιονιά, η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε αρκετά σημεία του Λεκανοπεδίου, και συγκεκριμένα:

• Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων «Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς «REGENCY CAZINO MONT PARNES».

• Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

• Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

• Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση ‘Αγιος Πέτρος».

• Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

• Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.

• Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).

• Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.

• Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

• Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.

• Επί της Λ. Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του γηπέδου Εθνικού Αστέρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή της Καισαριανής.

Στα Βόρεια προάστια τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλούς δρόμους.

Εν τω μεταξύ, έγινε άρση της απαγόρευσης της κίνησης των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Αττική Οδό.

Εκκλήσεις για περιορισμό μετακινήσεων

Ισχυρή σύσταση στους κατοίκους στην Αττική να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις έχει απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έκκληση να αποφεύγονται όλες οι περιττές μετακινήσεις απηύθυνε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία υπό την προεδρία του για την κακοκαιρία.

Live η πορεία της «Μήδειας»

Οι πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις, που σημειώνονται από το βράδυ της Δευτέρας σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη, κατά τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», και οι οποίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, θα συνεχιστούν έως το πρωί της Τετάρτης, με μειούμενη όμως ένταση από αργά το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική, στην Εύβοια, στην Κρήτη και σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου των Κυκλάδων, ενώ χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται κατά τόπους στις Κυκλάδες και σε παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Από το βράδυ της Τρίτης τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στην Κεντρική Εύβοια, στα βόρεια της Αττικής και στη Δυτική Κρήτη και έως το πρωί της Τετάρτης 17/2 θα σταματήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ