ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χωρίς ρεύμα και νερό χιλιάδες νοικοκυριά – Στη μάχη Στρατός, ΕΜΑΚ και ΔΕΔΔΗΕ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χωρίς ρεύμα και νερό χιλιάδες νοικοκυριά – Στη μάχη Στρατός, ΕΜΑΚ και ΔΕΔΔΗΕ
INTIME NEWS / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μάχη ενάντια στο χρόνο δίνουν πλέον τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και της ΕΥΔΑΠ, για να επιδιορθώσουν τις σοβαρές βλάβες που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια» και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν για περισσότερο από 24 ώρες χωρίς ρεύμα και νερό χιλιάδες νοικοκυριά στο Λεκανοπέδιο αλλά και στην Εύβοια. Στον «αγώνα» για την ταχύτερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης «πέφτουν» και δυνάμεις του στρατού και της ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι περιοχές όπου ερτοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η Κηφισιά, ο Διόνυσος, η Εκάλη, η Δροσιά, η Σταμάτα, το Γραμματικό, το Πολύδροσο, το Χαλάνδρι, η Φιλοθέη, το Νέο Ψυχικό, το Καπανδρίτι, τα Κιούρκα, ο Άγιος Στέφανος, το Μαρούσι, τα Βριλήσσια, η Κάτω Κηφισιά, τι Μαρούσι, το Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, η Καλογρέζα, το Μενίδι, το Νέο Ηράκλειο, ο Σκαραμαγκάς, η Σαλαμίνα, ο Αυλώνας, η Νέα Ιωνία και η Μεταμόρφωση.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Διονύσου

Την ίδια στιγμή, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15-02-2021 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για ένα (1) μήνα, ήτοι έως και 15 Μαρτίου 2021.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ενισχυμένο από το πρωί με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές, έχει επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντούδι και Προκόπι. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

ΔΕΔΔΗΕ: Σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω κακοκαιρίας

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι υπάρχουν ήδη πολλές και εκτεταμένες βλάβες, λόγω πτώσης δέντρων πάνω σε στύλους και ηλεκτροφόρα σύρματα.

«Χθες είχαν καταγραφεί περίπου 20 βλάβες μέσης τάσης στα βόρεια προάστια και μέχρι το τέλος της ημέρας σημειώθηκε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό ανοιχτό, καθώς πάνω από 200 δέντρα είχαν πέσει στο δίκτυο. Μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, η μέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, οι βλάβες συνολικά στο δίκτυο, χθες και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 85 γραμμές μέσης τάσης, σε μια σειρά δήμων. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν σπάσει είναι τριψήφιος, περίπου 600-700 δέντρα, και αναμένεται να αγγίξει και τετραψήφιο», σημείωσε ο κ. Μάνος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, αρκετά προβλήματα και στην υδροδότηση έχει προκαλέσει στο Λεκανοπέδιο της Αττικής η «Μήδεια».

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, διακοπές ύδρευσης έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες σε σημεία του Χολαργού, του Χαλανδρίου, της Φιλοθέης, της Πεντέλης, του Κερατσινίου, της Ηλιούπολης, των Γλυκών Νερών και της Αγίας Παρασκευής.

Επί ποδός ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΜΑΚ

Εντολή στην γγ Πολιτικής Προστασίας να συνδράμει τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές που παραμένουν στο σκοτάδι εν μέσω της κακοκαιρίας έδωσε η κυβέρνηση. Κατόπιν σύσκεψης, συνεργεία του Ελληνικού Στρατού και μονάδες της ΕΜΑΚ ξεκίνησαν για να προσεγγίσουν τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές.

Συγκεκριμένα, συνεργεία του Στρατού, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, ανέλαβαν να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση σε 29 περιοχές της Αττικής όπου τα στοιχεία έδειχναν ότι το έργο της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο σχεδιασμός των δράσεων του Στρατού και της Πυροσβεστικής, σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα, έγινε στην αποψινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά, στην Πολιτική Προστασία και δόθηκαν επιτόπου οι εντολές και οι κατευθύνσεις για την άμεση υλοποίηση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από εντολή της κυβέρνησης προς την Πολιτική Προστασία, να αναλάβει την ευθύνη του έργου αποκατάστασης των ζημιών.

Ειδικότερα, οι εκτεταμένες βλάβες στην ηλεκτροδότηση που έχουν προκληθεί κυρίως από πτώσεις δέντρων εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που πλήττει την Αττική και η προφανής αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί λόγω των πρωτόγνωρων ζημιών που έχουν προκληθεί ειδικά στα δίκτυα μέσης τάσης, οδήγησαν την Κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Ενδεικτικό της κατάστασης, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών είναι ότι, εξαιτίας της πρωτοφανούς διάρκειας και όγκου της χιονόπτωσης, έχουν σημειωθεί μόνο σήμερα 237 πτώσεις δέντρων και κλαδιών που επηρεάζουν το δίκτυο, με 718 βλάβες στη χαμηλή και μέση τάση.

Αυτή τη στιγμή, 58 βλάβες στη μέση τάση έχουν βυθίσει 29 γειτονιές στο σκοτάδι. Το κυριότερο πρόβλημα αφορά στην προσβασιμότητα των συνεργείων, λόγω των δυσπρόσιτου των περιοχών εξαιτίας του πυκνού χιονιού.

Δεδομένων των δυσχερέστατων συνθηκών που επικρατούν και της άμεσης ανάγκης για αποκατάσταση των βλαβών, η Πολιτική Προστασία ζήτησε τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα.

Για να ολοκληρωθούν γρήγορα οι προσπάθειες αποκατάστασης και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταφέρουν να φτάσουν στα σημεία που είναι οι βλάβες, το ΓΕΕΘΑ κινητοποίησε άμεσα δέκα συνεργεία του Στρατού.

Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προστίθενται στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που επιχειρούν ήδη, πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Ενεργοποιούνται επίσης πέντε συνεργεία του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) του ΠΣ, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής διαθέτουν μηχανήματα έργου για την υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Η αποστολή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν είναι να κόψουν τα δένδρα και να ανοίξουν τους δρόμους ώστε τα συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης να φτάσουν στον προορισμό τους.

Για το σκοπό αυτό, από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ δόθηκαν ακριβή στοιχεία και λίστα με τα σημεία που είναι οι βλάβες και ήδη τα συνεργεία έπιασαν δουλειά και θα εργάζονται όλη την νύχτα με στόχο να επιδιορθωθούν οι βλάβες το συντομότερο δυνατό.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: 1.490 κλήσεις στην Πυροσβεστική, οι περισσότερες για δέντρα που έπεσαν

Υπό το πρίσμα αυτό, νέα τεχνική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τηνΤετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στις 07:45, υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική, σε συνέχεια της ενεργοποίησης Πολιτικής Προστασίας και Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης.

Θα λάβουν, επίσης, μέρος ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο.

Πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Τετάρτη (17/02)

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στα ανατολικά και τα νότια τοπικές χιονοπτώσεις που μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στην Κρήτη και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στη δυτική και βόρεια χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 και τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά έως 10 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά και τη Μακεδονία η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά, ωστόσο θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά τις πρωινές ώρες και βελτίωση το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι προς το μεσημέρι σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος, βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν.
Τις πρωινές και κυρίως τις βραδινές ώρες η ορατότητα στη Μακεδονία θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά 5 και το πρωί στο Θερμαϊκό τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -12 (μείον 12) έως 07 και στη δυτική Μακεδονία από -18 (μείον 18) έως 01 βαθμό Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί και βαθμιαία βορειοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 11 και στην Ήπειρο από -13 (μείον 13) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς και την Εύβοια τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα ανατολικά και τα νότια 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην Κρήτη, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι 7 με 8 και στα ανατολικά 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 00 ( μηδέν ) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις που θα περιοριστούν στα νοτιότερα νησιά και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά, και σταδιακή βελτίωση μετά το μεσημέρι.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι 6 με 7 και από το μεσημέρι 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 8 με 9 και τις πρωινές ώρες τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από -02 (μείον 2) έως 06 βαθμούς.

Live η πορεία της «Μήδειας»

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece λεπτό προς λεπτό την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» σε μορφή liveblog

ΔΗΜΟΦΙΛΗ