ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χωρίς ρεύμα και Internet παραμένουν χιλιάδες νοικοκυριά

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χωρίς ρεύμα και Internet παραμένουν χιλιάδες νοικοκυριά
CNN Greece / Lefteris Partsalis

 

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 12:19

Αντιμέτωπη με το ντόμινο προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια» βρίσκεται η χώρα, ιδιαίτερα η Αττική με χιλιάδες νοικοκυριά να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και Internet. Αρκετά προβλήματα εντοπίζονται και στην Κρήτη.

Η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε την πτώση δεκάδων δέντρων επάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, γεγονός που επέφερε ένα ντόμινο από μπλακ άουτ σε πολλές γειτονιές του λεκανοπεδίου, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό παραμένει έως τώρα είτε με τη μορφή πλήρους διακοπής ρεύματος είτε με την απώλεια του internet.

Επιπλέον, πολλές είναι οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς νερό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ προκύπτουν τα εξής: Στις 24.00 τα μεσάνυχτα στις 15 προς 16 Φεβρουαρίου, 30.000 ρολόγια είχαν βλάβες, ενώ αντίστοιχα τα μεσάνυχτα στις 16 προς 17 Φεβρουαρίου, 70.000 ρολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είχαν βλάβη.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ. Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Μελίσσια, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.

Δραματικές ώρες περνούν χιλιάδες κάτοικοι σε Ωρωπό, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αφίδνες και Μαλακάσα όπου και δυο ημέρες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τον χιονιά χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό.

Το μεσημέρι της Τετάρτης τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνέχιζαν το έργο αποκατάστασης προκειμένου να ολοκληρώσουν την επανηλεκτροδότηση 22 γραμμών Μέσης Τάσης.

Οι γραμμές αυτές ηλεκτροδοτούν περίπου 40.000 πελάτες σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Σημειώνεται ότι το πρωί, το σύνολο των πελατών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ανήλθε σε 70.000, άρα έως αυτή την ώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 30.000 πελάτες.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο Δίκτυο η σφοδρή κακοκαιρία Μήδεια, ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο του τεχνικού του προσωπικού στην Αττική, περί τα 440 άτομα, συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές με προβλήματα ηλεκτροδότησης, κυρίως στα Βόρεια Προάστια του Νομού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού, ενώ επισημαίνει ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών.

Την ένταση της χιονόπτωσης που προκάλεσε τα προβλήματα στην Αττική θέλησε να καταδείξει με ένα tweet του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Χαρδαλιάς: Μέχρι το βράδυ η αποκατάσταση

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε νέα τεχνική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στην κακοκαιρία, τόνισε όμως πως «το μεγάλο μέτωπο είναι η ηλεκτροδότηση», καθώς σχετικά με την υδροδότηση γίνονταν εργασίες όλη τη νύχτα σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στις μονάδες όπως το αντλιοστάσιο στα Κιούρκα, και η δεξαμενή στον Άγιο Στέφανο.

Εκτίμησε δε, πως η υδροδότηση θα έχει αποκατασταθεί παντού έως τις 15:00.

«Είναι η απόλυτη προτεραιότητα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, εξηγώντας πως το δίκτυο έχει υποστεί συντριπτικές ζημιές και έχουν πέσει εκατοντάδες δέντρα.

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες και χιονοπτώσεις της τελευταίας 20ετίας. Ήδη το φαινόμενο είναι σε ύφεση, αυτή τη στιγμή ο αγώνας δίνεται στην περιοχή της Κρήτης. Από τις 4 το πρωί έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό, το μεγάλο μέτωπο είναι το ζήτημα της ηλεκτροδότησης», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς.

Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα υδροδότησης

Αναφορικά με τα προβλήματα υδροδότησης είπε ότι «όλο το βράδυ σε συνεργασία με της ΕΥΔΑΠ αποκαταστάθηκαν όλες οι μονάδες επεξεργασίας νερού έως τις 3 το πρωί είχαμε οριστικοποιήσει τα προβλήματα που είχαν προκύψει, το μεγάλο πρόβλημα στο αντλιοστάσιο στα Κιούρκα και η δεξαμενή στον Άγιο Στέφανο, αυτή τη στιγμή συντριπτικά το νερό έχει αποκατασταθεί. Υπάρχουν μερικά προβλήματα στο Κουκάκι, στη Βάρη, στο Γαλάτσι, στην Ελευσίνα, στο Ηράκλειο και μέχρι τις 3 το μεσημέρι θα έχουν αποκατασταθεί».

Παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση

Σχετικά με το ρεύμα, τόνισε πως «γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, είναι η πρώτη φορά που είχαμε ένα καθολικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα διότι η κακοκαιρία δεν αφορούσε μόνο την Αττική». «Αυτή τη στιγμή είχαμε ένα καθολικό μέτωπο, μόνο στην Εύβοια αλλάξαν 500 στύλοι και χρειάστηκε να γίνουν 5 διαφορετικές οδεύσεις», εξήγησε και τόνισε ότι ΕΜΑΚ και Στρατός δουλεύουν όλο το βράδυ με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

«Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης το οποίο έχει υποστεί συντριπτικές ζημιές μια και εκατοντάδες δέντρα έχουν πέσει, έχουν συμπαρασύρει τα δίκτυα και ταυτόχρονα ειδικά στο βόρειο και ανατολικό κομμάτι της Αττικής οι ζημιές είναι εκτεταμένες». Όπως εκτίμησε, μέχρι σήμερα αργά το βράδυ η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχουν αποκατασταθεί.

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωτοφανής κατάσταση

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνου δήλωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά δίνουν μάχη για να αποκατασταθούν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση.
Ειδικά για τα βόρεια προάστια είπε, ότι εργάζονται περισσότερα από 400 άτομα και ενισχύονται με συνεργεία εκτός Αθηνών.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «σε αυτό το διήμερο είχαμε 85 βλάβες μέσης τάσης με 42-43 να έχουν αποκατασταθεί».

«Μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί η πλειονότητα των κεντρικών γραμμών και μετά θα προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα αυτό σημαίνει ότι κατά προτεραιότητα εργαζόμαστε σε περιοχές όπως ο Διόνυσος, ο Άγιος Στέφανος και αλλού» συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε:

«Όταν είναι 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο σημαίνει ότι κάθε 2 λεπτά σπάει ένα δέντρο και προκαλεί ζημιά. Τα συνεργεία, οι εργολάβοι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Η πλειονότητα των κεντρικών γραμμών θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το βράδυ, μετά θα είναι οι μεμονωμένες βλάβες και οι μεμονωμένες παροχές».

Ο κ. Μάνου προσέθεσε:

Ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργαζόντουσαν στην αποκατάσταση των βλαβών. Στα βόρεια προάστια ειδικότερα σε 24ωρη βάση έχουμε παραπάνω από 400 άτομα και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται με επιπλέον μονάδες εκτός Αθηνών, πλέον των 50-60 ατόμων, και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες στο βράδυ και εργάζονται στο πεδίο με συναδέλφους. Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84 με 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης όπου οι 42-43 έχουν αποκατασταθεί. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές και συνδέσεις. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη και Άγιο Στέφανο. Ήδη σιγά σιγά ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών».

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική

Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του «Ο.Τ.Ε.», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CASINO MONT PARNES”.

Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Περιφ. Οδός Πεντέλης - Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».

Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.

Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).

Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.

Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜ

Πριν από τις 7 το πρωί ξεκίνησαν από τα αμαξοστάσια τα λεωφορεία (γραμμές ΟΣΥ, ΚΤΕΛ) και τα τρόλεϊ. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που άφησε η «Μήδεια», παρατηρούνται δυσκολίες στις μετακινήσεις των οχημάτων σε τοπικές γραμμές στα Βόρεια Προάστια.

Σε ό,τι αφορά το Μετρό, σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, εκτός από το τμήμα Δουκ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Οι επιβάτες μετεπιβιβάζονται στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) τα δρομολόγια διεξάγονται στο τμήμα Πειραιάς – Ειρήνη, ενώ ήδη γίνονται δοκιμαστικά δρομολόγια (χωρίς επιβάτες) στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά, προκειμένου να επιτραπεί τις επόμενες ώρες η κυκλοφορία των συρμών σε όλο το δίκτυο. Χωρίς προβλήματα γίνονται τα δρομολόγια του τραμ σε όλο το δίκτυό του.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ, εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής διενεργούν αυτοψίες προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων σε όλο το δίκτυο.

Μετά τις 7 το πρωί ξεκίνησαν τα δρομολόγια των λεωφορείων -σε όσα το επιτρέψουν οι συνθήκες να πραγματοποιηθούν- αφού λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που επικράτησαν και χθες, Τρίτη, σε όλη την Αττική είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ